Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонують зараховувати на рахунок фізособи засобу в інвалюті в якості авансу на відрядження

16 листопада 2012, 10:59
147
0
Автор:
Реклама

За результатами аналізу проекту Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах, затвердженій постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492 експерти УКБС надали пропозиції по його доопрацюванню.
Зокрема, з метою захисту інтересів клієнтів при встановленні достовірності документів, що надаються ними при відкритті банківських рахунків, запропоновано передбачити в Інструкції порядок засвідчення копій відповідних документів.

Також запропоновано чітко визначити об'єм інформації, яку клієнт зобов'язаний на вимогу банку надавати для здійснення ідентифікації і вивчення клієнта. Це усуне передумови виникнення конфліктних ситуацій і дозволить банкам належним чином виконувати вимоги Закону про протидію відмиванню прибутків, отриманих злочинним шляхом, і Положення про здійснення банками фінансового моніторингу.

Для усунення непорозумінь з клієнтами запропоновано відмінити вимогу обов'язкового надання підтверджувальних документів про походження гривни при внесенні її на поточний рахунок нерезидента для сплати комісійної винагороди банку при відкритті і обслуговуванні поточного рахунку. Адже клієнти банків (фізособи - нерезиденти), які повинні платити комісійну винагороду за зроблені банківські послуги виключно в гривні, частенько не мають документів, що належним чином підтверджують джерела походження гривни - зокрема, у випадках обміну готівкової інвалюти, ввезеної з-за кордону, в касах банку / обмінних пунктах. Це призводить до непорозумінь з клієнтами, наріканням на правила банку, які дозволяють оплачувати комісію через касу, і забороняють заздалегідь вносити суму комісії банку на свій рахунок.

Окрім цього, радять передбачити в Інструкції можливість зарахування на поточний рахунок фізособи засобів в іноземній валюті в якості авансу на відрядження. Адже організації, що направляють працівників у відрядження за кордон, повинні забезпечити їх авансовими засобами в національній валюті відповідної держави (чи у вільно конвертованій валюті) для здійснення поточних витрат (згідно з Постановою КМУ від 02.02.2011 № 98).

За інформацією прес-служби УКБС.

Нагадуємо, учора Президент підписав Законом № 5480 - VI, яким закріплено право Нацбанку тимчасово (на строк до 6 місяців) вводити норми відносно обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті на користь резидентів України, а також змінювати терміни розрахунків по операціях по експорту і імпорту товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини