Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін для повернення валютної виручки може бути скорочений, - юристи

15 листопада 2012, 14:36
249
1
Автор:
Реклама

Президент підписав Закон № 5480 - VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок" (проект № 11033), детальніше про яке читайте в матеріалі: Нацбанк хоче вимагати обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті.

Законом закріплено право Національного банку України тимчасово (на строк до 6 місяців) вводити норми відносно обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті на користь резидентів України, а також змінювати терміни розрахунків по операціях по експорту і імпорту товарів. "Це означає, що термін в 180 календарних днів для повернення валютної виручки може бути скорочений"відмічає Тарас Розпутенкостарший юрист ЮФ "Гвоздий і Оберкович".

Оскільки обов'язок з продажу валютної виручки і зміни термінів за розрахунками по експортних і імпортних операціях відносяться до грошово-кредитної політики держави, то запропоновані ініціативи НБУ навряд чи можуть вважатися порушенням прав суб'єктів господарювання, хоча і можуть негативно вплинути на бізнес експортерів, вважає юрист.

"Подібні зміни приведуть до того, що підприємства, що здійснюють експортно-імпортні операції, позбудуться частини виручки в іноземній валюті, яка, як правило, використовується для оплати імпорту і погашення кредитних зобов'язань, а скорочення терміну зарахування виручки в інвалюті потенційно може привести до його порушення і застосування податковим органом до підприємства відповідної фінансової санкції у виді пені у розмірі 0,3% від несвоєчасно зарахованої суми за кожен день прострочення"- попереджає Микола Осинскийпровідний юрист ЮФ "Центр правового консалтингу".

Відмінити такі норми відносно продажу Нацбанк зможе після стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку і урівноваження платіжного балансу України.

Нагадуємо, Закон був прийнятий парламентом 7 листопада.

Також читайте коментарі експертів - "Невідомо у якому об'ємі суб'єктів ВЭД зобов'язуватимуть продавати валюту"і ознайомтеся з думкою представників Нацбанку : Банківському сектору украй потрібне поглиблення структурних реформ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини