Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Янукович запропонував зменшити повноваження держслужби по захисту персональних даних

8 листопада 2012, 16:47
142
0
Реклама

Віктор Янукович ветував Закон про внесення змін до Закон про ЗПД (законопроект № 10472-1) і повернув його у ВР з пропозиціями (від 24.10.2012, опубліковані на сайті ВР сьогодні).

По-перше Президент вважає, що наділ уповноваженого держоргану з питань захисту персональних даних новими повноваженнями стосовно технічного регулювання і стандартизації - неприйнятний. Згідно із Законом про стандарти, метою розробки і застосування технічних регламентів є захист життя і здоров'я людини, тварин, рослин, національної безпеки, охорони довкілля і природних ресурсів, запобігання недобросовісній практиці. А захист персональних даних за своєю природою з цим не пов'язаний. Тому при таких обставинах впровадження технічного регулювання і стандартизації в цій сфері не узгоджується з нормами законодавства і є неможливим.

По-друге В. Янукович проти дублювання повноважень органів виконавчої влади. Згідно із Законом, що поступив на підпис, уповноважений держорган з питань захисту персональних даних наділяється повноваженнями розробляти порядок і вимоги по захисту персональних даних в госинформресурсах у інформаційних, телекомунікаційних і інформаційно-телекомунікаційних системах. Вирішення вказаних питань віднесене законом до повноважень держслужби спеціального зв'язку і захисту інформації України.

Президент пропонує виключити із Закону абзаци 9 - 11 підпункту 2 пункти 18 розділу Ітакож внісши відповідні зміни в інші положення.

Нагадаємо, що ухвалення цього Закону викликало невдоволення громадськості. Так, спочатку омбудсман попросила Президента ветувати зміни із-за невідповідності Конституції, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і загрози порушення прав і свобод людини. А потім і Громадська рада при Мінюсті, УКБС говорили про вето, вказуючи, що Закон передбачає необмежене втручання держорганів у діяльність усіх, хто здійснює обробку персональних даних, і нав'язування бізнесу додаткового держрегулювання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини