Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 липня НКЦБФР почне перевіряти на відповідність пруденциальным нормативам

29 жовтня 2012, 17:42
793
0
Реклама

Законопроектом про вдосконалення ринку цінних паперів планується привести до єдиного знаменника процедури, пов'язані з попереднім аудитом осіб, бажаючих працювати на ринку- відмітив Олексій Тарасенкочлен НКЦБФР (детальніше про проект № 11308 читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Власників долі в профучаснике фондового ринку зобов'яжуть розкривати структуру власності).

Крім того, пан Тарасенко поділився з присутніми тим фактом, що, напевно, вже цього тижня буде затверджений План-графік заходів по реалізації Закону про депозитарну систему (також читайте: Опублікований Закон про Центральний депозитарій).

Костянтин Кривенко і Олексій Тарасенко

Що стосується контролю за учасниками ринку, то останнім слід бути напоготів. Як повідомив член НКЦБФР Костянтин Кривенко, з 1 січня 2013 р. пруденциальный нагляд почне діяти у режимі моніторингу. Тобто учасники ринку вивчатимуть порядок розрахунку певних пруденциальных нормативів і зіставляти, наскільки їх цифри відповідають (чи не відповідають) вимогам (детальніше: НКЦБФР затвердила положення, регулюючі пруденциальный нагляд на фондовому ринку). Більше того, Комісія сама наглядатиме за тим, наскільки показники співвідносяться з реаліями ринку. Але вже з 1 липня 2013 р. такий адаптаційний період закінчиться і виконувати пруденциальные нормативи треба буде в обов'язковому порядку. Не виключає пан Кривенко, що самі нормативи на той час ще переглядатимуться. Якщо ж учасники не відповідатимуть вимогам, то залежно від ряду чинників, як те: вид учасника (КУА, торговець, ПИФ) і величина розбіжності, регулятор або постарається допомогти, або ж вживе заходи аж до відгуку ліцензії.

Також у Комісії є плани наступного року відносно розкриття інформації, а саме в частині створення єдиного підходу до цих дій. Зокрема, в 2013 р. планується внести ряд змін до нормативних актів, в т. ч. і в Закон про цінні папери і фондовий ринок (передбачуваний текст змін доки відсутній).

Максим Либанов

Сама ж ситуація по ринку особливої можливості похвалитися не дає. По словах Максима Либановадиректора департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦБФР, цього року біржовий ринок демонструє певну стриманість. Поки відставання в порівнянні з минулим роком спостерігається десь на рівні 10 %, хоча передбачається до кінця року вийти на рівень 2011 р. Росту однозначно не буде, стверджує пан Либанов. Подібні результати викликані рядом причин, зокрема політичною ситуацією.

Що стосується фінансових інструментів, то, як і раніше, продовжують лідирувати держоблігації, що займають 2/3 ринки. М. Либанов звертає увагу і на недавній випуск урядом казначейських зобов'язань (детальніше в репортажі ЮРЛИГИ : Які умови продажу державних цінних паперів фізособам?).

Також у зв'язку з підвищенням вимог очікується зменшення кількості торговців цінними паперами. До кінця роки ця цифра передбачуваного складе 650 осіб (за станом на 1 жовтня - 668).

А ось спеціально для стурбованих виходом на ринок такого гравця як FOREX MMCIS, що обіцяє нечувані прибутки, Олексій Тарасенко повідомив, що Комісія вже вивчає відповідні матеріали, в т. ч. рекламні. Крім того, поданий запит відносно того, на підставі яких розрахунків обіцяється подібний прибуток.

Також читайте:

Звіт НКЦБФР : безстрокові ліцензії, Українська біржа і плани на майбутнє

НКЦБФР схвалила проект положення про об'єднання профучастников фондового ринку

НКЦБФР затвердила порядок нагляду за проведенням загальних зборів акціонерів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини