Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові перевірки на підприємстві: хитрощі інспектора і ваші права

24 жовтня 2012, 11:54
455
5
Реклама

На сьогодні перевірки інспекції по праці регулюються різними нормативно-правовими актами. Один з основних - Закон № 877 "Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Безумовно, кожен інспектор прагне до того, щоб його перевірка була максимально ефективною. Проте, по словах Тетяни Моисеенкодиректори консалтингової компанії "Учбовий центр "ДОМІНАНТА", Закон № 877 зобов'язує інспектора враховувати декілька важливих для підприємства моментів:

1. Про перевірку інспектор повинен повідомити підприємство за 10 днів.

2. Інспектор повинен почати перевірку лише у присутності директора.

3. Перед початком перевірки інспектор зобов'язаний надати відповідний напрям, копію наказу і службове посвідчення, а також розписатися в журналі про перевірки на цьому підприємстві.

Проте в усіх своїх листах на питання: "Чому перевірка на підприємстві проводиться на підставі інших законодавчих актів"? Держнаглядохоронпраці пояснює - "з метою ефективності". У таких випадках інспекції не використовують норми згаданого Закону, застосовуючи положення конвенцій № 81 і № 129що не передбачають обов'язкове повідомлення про перевірку за 10 днів і перевірки у присутності директора.

Втім, і на надмірно настирливого інспектора підприємство повинне знаходити свої законні аргументи. Зокрема, Тетяна Моисеенко нагадує, що інспекція по праці може перевіряти будь-який період діяльності підприємства, якої їй захочеться (як правило, рік). Проте штрафувати, виписувати припис, лаяти і лаяти вас можуть тільки за останні два місяці! Адже лише на ці два місяці поширюється дія статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення. Підприємство в даному випадку може отримати адмінштраф від 510 до 1700 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини