Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Одесі відбулася конференція "Актуальні питання міжнародного комерційного арбітражу"

23 жовтня 2012, 09:21
122
1
Реклама

Обговорити актуальні питання і тенденції у сфері міжнародного комерційного арбітражу, а також почерпнути досвід європейських і українських колег по вирішенню суперечок в міжнародному комерційному арбітражі зібралася близько сотні учасників, серед яких були юристи, судді, представники профільних державних структур, освітніх і наукових установ, медіа.

Конференцію відкривали Президент Національного університету "Одеська юридична академія", академік НАПрН України, д.ю.н., професор, Заслужений юрист України Сергій Кивалов голова МКАС при ТВП України, академік НАПрН України, к.ю.н., Заслужений юрист України Микола Селивонстарший партнер (засновник) Адвокатського об'єднання Arzinger Сергій Шкляр і старший партнер адвокатської фірми Lindahl, представник Швеції в Міжнародному арбітражному суді при МТП в Парижі Бу Нильссон.

Зокрема, Сергій Шкляр відмітив: "Звернення до міжнародного комерційного арбітражу стає усе більш популярним інститутом вирішення суперечок і розбіжностей між сторонами, а багаторічний досвід Arzinger у представництві сторін в міжнародних арбітражних установах, і наявні на сьогодні тенденції дозволяють з упевненістю сказати, що саме за міжнародним арбітражем майбутнє. Ця конференція надає можливість ознайомитися з істотними правовими проблемами міжнародного комерційного арбітражу в Україні і у форматі дискусії виробити по них чітку позицію і шляхи їх дозволу".

Програма конференції складалася з чотирьох основних сесій з актуальних питань міжнародного арбітражу. У своїй доповіді на тему "Процедура розгляду суперечок в порядку міжнародного комерційного арбітражу в Україні з точки зору представника сторони" партнер, керівник Западно-украинского філії Arzinger і глава арбітражної практики Маркіян Мальский відмітив, що третейське судочинство, як спосіб вирішення суперечок, сьогодні не має широкого поширення в Україні і частенько схильно до гострої критики, тоді як саме міжнародний арбітраж є кращим способом врегулювання міжнародних комерційних суперечок. Серед проблем, що перешкоджають розвитку арбітражу в Україні, Маркіян виділив відсутність в українському законодавстві чіткого визначення, які саме спори не підлягають розгляду за процедурою міжнародного комерційного арбітражу. Існують також труднощі в отриманні і приведенні у виконання забезпечувальних заходів на підтримку арбітражного розгляду, висока вірогідність паралельних розглядів і анти-арбитражного судової заборони, а також частково вороже відношення до арбітражу з боку українських судів, що часто викликане низьким рівнем обізнаності суддів про основні принципи міжнародного комерційного арбітражу.

Тимур Бондарев адвокат, керівний партнер Arzinger, у своїй доповіді на тему "Забезпечувальні заходи в міжнародному комерційному арбітражі" зупинився на таких питаннях, як: загальні стани застосування забезпечувальних заходів в міжнародному комерційному арбітражі, забезпечення арбітражного позову до або під час арбітражного розгляду, а також при процедурі визнання і виконання арбітражного рішення. Так, відмітив доповідач, у Україні сьогодні можна отримати ефективні заходи забезпечення тільки на останній стадії - під час процедури визнання і виконання арбітражного рішення. Можливість застосування забезпечувальних заходів до або під час арбітражного процесу передбачена (загальний принцип), але на практиці не реалізовується у зв'язку з відсутністю прямих приписів в процесуальних кодексах. В той же час, в Україні вже є позитивна судова практика забезпечення арбітражного позову під час процедури визнання і виконання арбітражного рішення.

На закінчення свого виступу Тимур Бондарев запропонував ряд заходів по підвищенню ефективності забезпечувальних заходів в міжнародному комерційному арбітражі, зокрема, привести українське законодавство "Про міжнародний комерційний арбітраж" у відповідність з міжнародними процедурами ЮНСИТРАЛ про міжнародний торговий арбітраж, доповнити Арбітражний регламент МКАС при ТВП України, передбачивши ширші повноваження по застосуванню забезпечувальних заходів, внести відповідні зміни в Цивільно-процесуальний і Господарсько-процесуальний кодекси України, прямо передбачивши можливість забезпечення арбітражного позову державним судом до і під час арбітражного процесу, і, нарешті, налагодити співпрацю між арбітражними судами і державними судами, а також органами виконавчої влади.

Підводячи підсумки, усі учасники конференції одноголосно погодилися, що міжнародний комерційний арбітраж набирає оберти в Україні як ефективний спосіб врегулювання суперечок, проте, поки що існує багато питань і перешкод до його застосування в Україні, над якими слід спільно працювати. Ця конференція стала відмінним майданчиком для початку активної дискусії і роботи в цій сфері. Ідею проводити подібні заходи на регулярній основі одноголосно підтримали як шведська, так і українська сторони.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини