Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірки учасників фондового ринку : новий порядок - старі проблеми

22 жовтня 2012, 09:51
104
0
Реклама

Як повідомлялося раніше15 жовтня набуло чинності рішення Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку № 1179 "Про затвердження Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку вимог законодавства про цінні папери". Документом встановлений єдиний механізм здійснення Комісією контролю за дотриманням учасниками фондового ринку тренований законодавства про цінні папери шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

За оцінкою керівного партнера PSP Audit Дмитра Сушко якісно документ в порівнянні з його колишньою редакцією практично не змінився. "У липні поточного року проект цього рішення НКЦБФР розглядався Державною службою України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва, яка вказала на невідповідність рішення нормам Закону "Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"- відмічає експерт. - "Зокрема, зауваження торкалися:

- переліку підстав здійснення позапланових заходів державного контролю;

- періодичності проведення планових заходів державного контролю, залежно від міри ризику здійснення господарської діяльності і переліку питань, які охоплює перевірка;

- термінів проведення перевірки".

Втім, за словами експерта, в новому документі перелік підстав для позапланової перевірки ніскільки не змінився, і він, як і документальне оформлення перевірок, мало в чому порівнянні з переліком з вищезгаданого Закону.

Також як і раніше, в порядку вказано, що планова перевірка може здійснюватися не частіше, ніж 1 раз на рік. Проте в документі немає нічого про періодичність проведення планових заходів державного контролю, залежно від міри ризику здійснення господарської діяльності і переліку питань, які охоплює перевірка, за які клопотала Державна служба України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва.

"Як і раніше, чітких термінів проведення перевірок в документі не вказано. Окрім цього в порядку також спостерігається невідповідність положенням Закону "Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", в яких вказується, що термін здійснення планового заходу не може перевищувати п'ятнадцяти робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва - п'яти робочих днів, якщо інше не передбачене законом. А продовження терміну здійснення планової перевірки взагалі не допускається" - відмічає експерт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини