Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Віднині діє Закон про електронні гроші і обмеження на розрахунки готівкою

18 жовтня 2012, 10:12
557
12
Реклама

Сьогодні набув чинності Закон № 5284 - VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про функціонування платіжних систем і розвиток безготівкових рахунків".

Одна з головних новацій документу - надання НБУ повноважень встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари і послуги для фізичних і юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців. Простіше кажучи, покупці позбудуться можливості робити великі придбання за готівку. Оплата будь-якого товару, вартість якого перевищуватиме встановлений центробанком ліміт - від дорогої техніки до нерухомості, - повинна буде здійснюватися виключно за допомогою платіжної карти (а в перспективі і мобільного телефону). Дотримання цих вимог контролюватиме ГНСУ.

Законом також врегульований порядок випуску і використання електронних грошей. Емітентами електронних грошей стануть банки, за діяльністю яких здійснюватиме контроль НБУ. Також Нацбанк отримає право визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжної системи по операціях, здійснених в межах України із застосуванням платіжних карток, емітованих банками-резидентами. Планується забезпечити формування і розміщення гарантійних депозитів членів/учасників платіжних систем по операціях, здійснених в межах України із застосуванням платіжних карток, в національній валюті України на рахунках у банку або банках України, надати право банкам України на підставі договору розміщувати на платіжній карті одночасно дві і більше торгові марки платіжних систем.

Нагадаємо, Visa просила Президента застосувати ветоа глава українського представництва "КІВІ гаманець" Олексій Гришин раніше у коментарі для ЮРЛИГИ відмічав, що український бізнес досить активно користується інструментами електронних грошей і нове законодавство - потрібне.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини