Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УКБС розкритикувала законопроект стосовно удосконалення адміністрування податків і зборів

1 жовтня 2012, 15:25
120
0
Автор:
Реклама

УКБС, за результатами аналізу податкових ініціатив, що розглядаються в Кабміні, вважає, що запропоноване наповнення держбюджету шляхом істотного посилення фіскального тиску і розширення прав податкових органів погрожує розвитку підприємництва в Україні. Окремі нововведення, запропоновані в проекті Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України і інших законодавчих актів України відносно подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів", створюють грунт для зловживань і знищення будь-якого бізнесу.

Зокрема, вказані зміни передбачають посилення фіскального тиску на платників податків через реанімацію безакцептного списання засобів. Передбачається надання керівникові органу ДПС права самостійно приймати рішення про стягнення засобів з рахунків платника податків у банках і про погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що знаходиться в податковій запоруці, без звернення до суду.
Також законопроектом пропонується надати право податковим органам і державним виконавцям без рішення суду, тільки власною постановою або рішенням, вимагати від банків негайного і безумовного списання засобів, що знаходяться на банківських рахунках юр- чи фізосіб.
Експерти УКБС відмічають, що це неприпустима процедура погашення заборгованості, оскільки рішення про списання засобів приймається керівником відповідного держоргану одноосібно, що створює грунт для виникнення корупційних чинників і може привести як до зловживань, так і до повної зупинки діяльності будь-якого підприємства.

Нагадуємо, що така процедура раніше вже була оскаржена УКБС і скасована судом. Крім того, іншим важелем тиску на бізнес з боку податкової являється пропоноване в проекті право податкових органів визначати суми податкових і грошових зобов'язань платників податків, виходячи з реально досконалих ними угод і їх економічної суті. А також право застосовувати дискримінаційні штрафи (100% податку) за несвоєчасну сплату податку по операціях з цінними паперами в порівнянні з розміром штрафу за іншими грошовими зобов'язаннями (10% і 20% залежно від терміну прострочення платежу) і інші.

УКБС нагадує, що податкова досі не відкликала свій незаконний лист від 09.08.2012 № 320/0/71-12/15-1217 "Про віддзеркалення негативного фінансового результату операцій з цінними паперами і дериватами в 2012-2015 роках", яке необгрунтовано обмежує права платників податків на формування в повному об'ємі витратної частини від проведення операцій з цінними паперами. Цей лист використовується підпорядкованими податковими органами як вказівка при проведенні контрольно-перевірочної роботи і винесенні ухвал в процесі апеляційних узгоджень для незаконного донарахування податкових зобов'язань і накладення мільйонних штрафних санкцій на платників податків.

За інформацією прес-служби УКБС.

Детальніше про лист податкової стосовно негативного фінансового результату операцій з цінними паперами і дериватами читайте в матеріалах ЮРЛИГИ :

"ДПС роз'яснила, як відображати негативне значення операцій з цінними паперами і дериватами"

"Податкова обмежує право платників податків на формування в повному об'ємі витрат від проведення операцій з цінними паперами, - УКБС"

колонка Володимира Мисечко :"Торговці цінними паперами, ваша черга"! .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини