Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано не продавати сигарети дешевше 10 грн.

18 вересня 2012, 11:49
238
5
Реклама

Ріст цін на тютюнові вироби дозволить зменшити об'єми їх вживання, понизити рівень поширення табакокуріння в Україні, і дозволить отримувати додаткові надходження до бюджету, вважають народні депутати, які подали у ВР законопроект № 11197.

Проектом пропонується внести зміни до Закону про держрегулювання виробництва і обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а саме: ввести мінімальні роздрібні ціни на тютюнову продукцію з фільтром і без фільтру на рівні 10 гривен за 1 пачку сигарет починаючи з 2013 рокуз наступним щорічним збільшенням рівня мінімальної роздрібної ціни.

Особливо чутлива до ціни на сигарети молодь, а в Україні сигарети для неї неприпустимо доступні - ціна дешевих сигарет з фільтром складає 5,5 гривен, ціна на сигарети без фільтру - 3 гривни, розповідається в пояснювальній записці. Введення мінімальної роздрібної вартості сигарет на усі тютюнові вироби на рівні 10 гривен значно зменшить цінову доступність сигарет, чим сприятиме істотному зменшенню об'ємів споживання тютюнових виробів серед молоді.

В той же час, введення єдиного мінімального рівня ціни на усі види тютюнової продукції виключить ефект заміни - тобто, переходу споживачів від однієї категорії тютюнових виробів до інших, дешевшим. Зрівнювання цін на сигарети з фільтром і без фільтру виправдано також з медичної точки зору, оскільки усі сигарети шкідливі для здоров'я. Автори проекту припускають, що у разі прийняття їх пропозицій об'єми споживання тютюнових виробів населенням України в 2013 році впадуть майже на 4 %.

Окрім цього, введення мінімальної роздрібної ціни на тютюнові вироби в Україні сприятиме зменшенню рівня контрабанди українських сигарет в країни ЄС, а також приведе до збільшення надходжень від акцизного податку до Державного бюджету України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини