Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розвивати національну творчість планується через промоутерські центри і худраду

17 вересня 2012, 14:36
293
0
Реклама

У парламенті під № 11193 зареєстрований проект Закону про заходи по розвитку національної творчості, який передбачає конкретні заходи по пошуку нових талантів і розвитку їх творчості. Згідно з проектом, національна творчість - будь-яка авторська діяльність громадян України, об'єднань, спрямована на культурний і інтелектуальний розвиток народу, його національних традицій.

Для відродження національної творчості пропонується створювати промоутерські центри. Такий центр - ця фізична або юридична особа, зареєстровані в порядку чинного законодавства, діяльність якого спрямована на залучення широких верств населення до створення авторського продукту, реалізацію творчих можливостей населення, організацію роботи з авторами, публікацію і реалізацію продукту творчості. Також планується створення соціальних промоутерських центрів, в яких працюватимуть інваліди.

Займатися відбором творів (по суті, своєрідною цензурою) буде Національний худрада (постійно діючий орган при Кабміні) - з числа представників Національного союзу письменників, Союзу творчої інтелігенції, Національної спілки журналістів, Національного союзу кінематографістів і інших громадських формувань творчої спрямованості.

Авторським творам привласнюватимуться категорії з метою документального підтвердження його відповідності вимогам загальноприйнятих норм моралі, національним, культурним традиціям:

- високохудожній твір - твір, який сприяє розвитку національної культури, традицій, творчості, національної гордості, такий, що відрізняється високоморальними нормами;

- комерційний твір - твір, який за своїм змістом, оригінальністю, новизною, новаторством, привабливістю, гостроті здатне задовольнити емоційні, культурні потреби широких верств населення і не вимагає державної підтримки в поширенні;

- пізнавальний твір - твір, який сприяє отриманню нових знань про навколишній світ.

Держава гарантує закупівлю продукту творчої діяльності автора, колективу, об'єднання авторів після привласнення цьому продукту категорії "високохудожній твір".

Автор законопроекту, регіонал Борис Билаш, запевняє, що його проект не популістський і не передвиборний, і поданий саме зараз у зв'язку з тим, що депутатом автор став тільки навесні. Метою законопроекту є надання широкої можливості розвитку творчої діяльності усіх українців, а також - надання можливості реалізації свого потенціалу громадянам з обмеженими можливостями.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини