Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рекомендації по освітленню виборів і захисту кандидатами права на приватне життя

13 вересня 2012, 15:00
195
0
Реклама

А. Загальні принципи

1. Під час виборів існує величезна потреба в прозорості і підзвітності кандидатів і посадовців виборчих органів. Отже, ЗМІ мають право втручатися в приватне життя кандидатів і посадовців виборчого процесу у разі, якщо розкриття фактів перед громадськістю має законні підстави, враховуючи перевагу публічного інтересу. Проте порушення права на приватне життя ніколи не виправдовувалося суто інтересом або пошуком сенсацій.

2. Коли йдеться про баланс між аргументами на користь розкриття особистої інформації і проти цього, слід належним чином врахувати право виборців на повну обізнаність про особу і здібності кандидата, а також про будь-які можливі порушення виборчого законодавства.

3. Під час виборчих кампаній перевага публічних інтересів виправдовує увагу ЗМІ до наступних фактів життя кандидатів:
- порушення закону, зокрема здійснення порушень у сфері державного управління (корупція, привласнення державних коштів або шахрайство під час виборчого процесу);
- професійна некомпетентність або недбалість;
- протиріччя між політичними заявами і особистою поведінкою.
Відносно посадовців виборчого процесу або інших осіб, що мають відношення до цього, перевагу публічних інтересів виправдовує увагу до наступних неналежних дій таких осіб :
- порушення виборчого законодавства;
- упередженість на користь політичних партій або кандидатів, якщо вона суперечить обов'язку особи зберігати безсторонність (наприклад, член виборчої комісії, співробітник міліції) або професійній етиці (журналісти);
- інші дії, які можуть неналежно вплинути на результати виборів або перешкоджати вільному і добре поінформованому голосуванню.
Яке-небудь звуження фундаментальних прав на приватне життя, навіть якщо воно виправдане правом громадськості знати правду, має бути пропорційним і не виходити за рамки того, що необхідно громадянам для задоволення законного інтересу.

4. В цілях захисту демократії, особливо під час виборів, важливий обов'язок журналістів - поширювати відомості про корупційні дії, включаючи ведення розслідувань на підтвердження добродійної діяльності кандидатів і посадовців виборчого процесу. Отже, розкриття даних про фінансовий стан для підтвердження або спростування докорів в корупції є законним публічним інтересом, переважаючим над правом на захист приватного життя.

5. Відповідно до принципу справедливості ЗМІ зобов'язані негайно надати можливість кандидатові або особам, що мають відношення до виборів, спростувати твердження про порушення або недбалість за принципом права на відповідь. По можливості, і якщо це ніяк не пошкодить майбутньої публікації, журналістам слід зв'язатися з такою особою і вислухати його, перш ніж публікувати матеріал; бачення такої особи слід викладати належним чином. Відповідальність за рішення про наявність або відсутність особливих обставин, реабілітовуючих публікацію матеріалу без попередньої бесіди з кандидатом, лежить на редакційній раді видання/засобу масової інформації.

6. Хоча кандидати у виборчому процесі обмежені в праві на приватность, ЗМІ не варто згадувати про давні випадки неналежної поведінки або окремих правопорушеннях (особливо у разі правопорушення в неповнолітньому віці), якщо такі спогади не мають вирішального характеру для загальної оцінки кандидата.

7. Допускається передрук ЗМІ особистих цих кандидатів без їх згодиякщо такі свідомо були розголошені самим кандидатом або посадовцями виборчого процесу. Це включає відомості, надані раніше іншими засобами масової інформації, а також особисті дані або приватні фотографії, розміщені на загальнодоступних профілях соціальних мереж. Навіть якщо доступ до профілю такої особи обмежений, передрук може виправдовуватися законним публічним інтересом, якщо кандидат одночасно використовує цей профіль у виборчих і агітаційних цілях.У разі публічного розголошування відомостей про кандидатів іншими засобами ЗМІ слід про це згадати перед повторною публікацією і прибігати до неї лише постільки, поскільки цього вимагають переважаючі публічні інтереси.

8. ЗМІ, в яких допускається публікація коментарів онлайн-аудиторії, несуть відповідальність за оцінку виправданості публікації особистих даних в таких коментарях переважним публічним інтересом. Якщо коментарі таку перевірку не проходять, ЗМІ повинно якнайскоріше видалити такий коментар із загальнодоступного сайту.

9. Журналісти ведуть досьє з особистими даними для довідок і своїх (майбутніх) розслідувань. Вони роблять такі організаційні і технічні дії, які вважають доцільними для запобігання витоку даних або їх перехоплення, а також від несанкціонованого доступу до них.

В. Рекомендації відносно методів журналістських розслідувань

1. ЗМІ слід збирати відомості про приватне життя кандидатів і інших осіб, що мають відношення до виборів, відкритим і пропорційним способом. Запис що відбувається в публічних місцях, включаючи виборчі дільниці і відкриті збори органів, відповідальних за організацію виборів, допускається без згоди присутніх осіб. Приховані записи і таємні розслідування ведуться засобами масової інформації самостійно або за допомогою інших, можуть використовуватися тільки у разі відсутності інший, більше зваженою і делікатною, альтернативи збору доказів серйозних порушень.

2. Таємне ведення запису (за допомогою прихованих камер або мікрофонів, спостережливого устаткування з довгофокусними об'єктивами, камер мобільних телефонів) або таємне розслідування може бути використане тільки після глибокого дослідження обставин справи, зокрема його значущості для виборців, так само як і наявність менш агресивних методів для збору відповідних відомостей. Рішення про застосування підпільних методів журналістського розслідування повинні прийматися на вищих рівнях керівництва засобу масової інформації.

3. Необхідно чітко дотримувати правила таємниці телекомунікаційного зв'язку; відповідно, ЗМІ слід утримуватися від будь-яких способів перехоплення або злому телефонних або текстових повідомлень незалежно від того, чи роблять вони це самостійно або за допомогою інших осіб.

4. Недоторканість приміщень повинна шануватися за будь-яких обставин; зокрема, представникам ЗМІ слід негайно покинути територію приватної власності, якщо цього вимагає власник, і утримуватися від зломів приміщень.

С. Окремі рекомендації про публікації персональних цих кандидатів

1. Для запобігання посяганням або прямим погрозам точна адреса проживання кандидата або його сім'ї не повинна розголошуватися без його згоди. Те ж торкається і номерних знаків автомобілів або номерів приватних телефонів. Такі відомості можуть публікуватися у виняткових випадках, якщо вони всвидетельствуют про неналежні вчинки або суперечливу поведінку людини.

2. Публікація фотографій приміщення (постійного або тимчасового) кандидата допускається, тільки якщо вони зроблені з території загального користування і не вказують на засоби охорони приміщення від зловмисників.

3. Дані про здоров'я і лікування особи вважаються приватними при звичайних обставинах, але у виняткових випадках можуть оголошуватися, якщо вони свідчать про нездатність кандидата виконувати свої обов'язки за станом фізичного або психічного здоров'я.

4. Відомості про релігійні переконання кандидата не слід публікувати без його згодиза винятком випадків, коли такі відомості раніше розголошувалися кандидатом або якщо вони торкаються переконань, що суперечать основам громадського порядку.

5. Зведення про стиль життя кандидата можуть розкриватися тільки за умови, якщо вони доводять, що той, за кого кандидат себе видає, являється насправді абсолютно іншою особою. Це стосується, наприклад, ситуації, коли:
- політичні заяви кандидата не відповідають його публічним діям;
- поведінка кандидата в особистому або сімейному житті суперечить його публічній позиції і діяльності;
- стиль життя кандидата не відповідає його офіційним прибуткам, або ж він володіє станом, походження якого не може пояснити.

6. Факти неприйнятної поведінки родичів, так само як і близьких друзів або колег по роботі, кандидата не слід поширювати на нього і зв'язувати з ним, за винятком випадків, коли сам кандидат сприяв таким діям, відносився до них терпимо або ж намагався їх приховати. Крім того, оскільки такі особи не є ні кандидатами, ні публічними особами, вони мають вищу міру захисту права на приватне життя. Це особливо торкається дітей або родичів кандидата, що відносяться до уразливих категорій населення.

7. Обнародування відомостей про значне рухоме (автомобілі або акції підприємства) або нерухоме майно (земельні ділянки або будівлі), що належить близьким родичам або друзям кандидата, допускається, тільки якщо це доводить факт використання такого майна з вигодою для кандидата.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини