Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Протидія дискримінації узаконена

6 вересня 2012, 14:09
186
0
Реклама

ВР сьогодні ухвалила Закон про основи запобігання і протидії дискримінації в Україні (на основі урядового законопроекту №10468).

Згідно із Законом, дискримінація - рішення, дії або бездіяльність, спрямовані на обмеження або привілеї відносно окремої особи або групи осіб за ознаками раси, кольори шкіри, політичних, релігійних і інших переконань, підлоги, віку, етнічного і соціального походження, сімейного і майнового стану, місця проживання, по мовних або іншим ознакам, якщо вони роблять неможливим визнання і реалізацію на рівних підставах прав і свобод людини і громадянина. Форми дискримінації - пряма, непряма, підбурювання до дискримінації і утиски.

Визначені також дії, які не рахуються дискримінацією: спеціальний захист з боку держави окремих категорій осіб, що потребують такого захисту; здійснення заходів, спрямованих на збереження ідентичності окремих груп осіб, якщо такі заходи є необхідними; надання пільг окремим категоріям осіб у випадках, передбачених законом; особливі вимоги, передбачені законом, по реалізації окремих прав осіб.

Запобігати і протидіяти дискримінації будуть: ВР, омбудсман, Кабмін, інші держоргани, органи місцевого самоврядування і громадські об'єднання.

Вводиться і антидискримінаційна експертиза для проектів законів України і інших нормативно-правових актів. Як проводитиметься така експертиза доки не ясно; порядок її проведення має бути визначений Кабінетом міністрів.

Передбачено відшкодування матеріальної і моральної шкоди, заподіяних дискримінаційними діями.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини