Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Москаль хоче узаконити гуцулську мову

29 серпня 2012, 15:29
151
0
Реклама

Закон про мови вже більше двох тижнів діє в Україні і продовжує турбувати народних депутатів. Так, Геннадій Москаль учора подав у Верховну Раду законопроект 11112яким запропонував доповнити перелік регіональних мов або мов меншин України гуцулською мовою.

Статтею 7 Закону про принципи мовної політики до регіональних мов відносяться 18 мов. Гуцулський серед низ відсутній. Замість з тим, як повідомляє в пояснювальній записці автор проекту, ця мова широко поширена на більшій частині західного регіону України, а саме - в східній частині Закарпаття (Раховский район), західній частині Чернівецької області (Вижницкий, Путильский райони), південно-західних районах Івано-Франківської області (Верховинский, Коломыйский, Косовский і Надвирнянский райони), і навіть в північних районах Сучавского повіту Румунії. Територіально гуцулська мова накладається на етнографічний район Гуцульщинуякий порівнянний з етнографічною групою - гуцулами.

Внесення таких змін, на думку Г. Москаля, відновить історичну справедливість і створить можливість надання гуцулській мові повноцінного статусу регіональної мови або мови меншин України.

Читайте також підбірку новин по темі мовного закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини