Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд нового законодавства від компанії LPGroup

12 липня 2012, 12:24
366
2
Реклама

22 травня на сесії Верховної Ради ухвалений за основу законопроект про внесення змін до Закону України "Про страхування" (№ 9614). У проекті пропонується викласти Закон "Про страхування" в новій редакції, що посприяє створенню конкурентного середовища на страховому ринку, дозволить підвищити якість страхових послуг і понизити їх вартість. Прийняттям цього акту законодавець намагається погоджувати його положення з відповідними нормами Цивільного кодексу України, законами України "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", "Про недержавне пенсійне забезпечення" і т. д.

Валентина Смолякова

Проте в пропонованому проекті недостатньо врегульовані питання договору страхування, що являється, по суті, основою страхових стосунків. Так, згідно з проектом правове регулювання стосунків по страхуванню розподіляється між двома головними законодавчими актами: ГК України (у якому викладені положення за договором страхування) і Законом України "Про страхування" (у якому фактично буде врегульовано створення і діяльність страхувальника і інших осіб, що роблять послуги у сфері страхування, а також державне регулювання в цій сфері).
"На нашу думку, незручність законопроекту полягає в тому, що відсутність дефініції поняття договору страхування робить проект неповним і незручним в застосуванні- пояснює Валентина Смоляковаадвокат і партнер юридичної компанії LPGroup. - Цивільний кодекс, де дається тлумачення цьому виду договорів, не повною мірою компенсує пропуски законопроекту, який є спеціальним законом і повинен включати усі правові норми, регулюючі вказані правовідносини. Доцільніше було б в цьому законодавчому акті вирішити усі головні питання у сфері страхування".

Іншим законопроектом, цікавим з точки зору фінансових наслідків для громадян, є підготовлений до другого читання проект закону України про фонди банківського управління. Його основні завдання - підвищення рівня соціального захисту неповнолітніх і осіб літнього віку, а також вдосконалення організаційних норм і економічних механізмів стимулювання житлового будівництва і впровадження системи житлових накопичень, заснованої на довірчому управлінні засобами населення. Проект спрямований на подальше розширення можливостей соціального забезпечення населення України, поширення досвіду будівництва житла за рахунок притягнених засобів.

Ірина Шевченко

Цей законопроект припускає існування трьох видів фондів банківського управління - пенсійних (з метою пенсійних виплат), дитячих (з метою цільових виплат выгодоприобретателям - дітям) і житлових (з метою цільових виплат на отримання житла). Крім того, законопроект, зокрема, пропонує встановити певні вимоги до банків - керівників фондами банківського управління, вимоги і обмеження відносно розміщення засобів цих фондів, інструменти гарантування збереження вкладених громадянами коштів, механізми здійснення виплат вкладникам вказаних фондів і т. п.

"Цей законопроект по своїй суті дуже цікавий і позитивний, його реалізація створить альтернативу фондам фінансування будівництва (ФФС) і фондам операцій з нерухомістю (ФОН) у вигляді житлового ФБУ- говорить Ірина Шевченкоадвокат LPGroup. - Пропонований законом пенсійний ФБУ разом з пенсійним внеском розширить можливості додаткового пенсійного забезпечення громадян. А створення дитячих ФБУ допоможе підростаючому поколінню у вирішенні питань оплати навчання, і, можливо, також житлових питань".

До однієї з важливих законодавчих ініціатив, розглянутих парламентом у сфері фінансових ринків, можна віднести проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків (N10656)розроблений Національним банком України.

Законопроект спрямований на забезпечення надійного і безперебійного функціонування платіжних систем і систем розрахунків, створення сприятливих умов діяльності банків України, членів і учасників платіжних систем, підвищення прозорості фінансових розрахунків в роздрібній торгівлі, забезпечення поступового переходу населення на безготівкові розрахунки, а також ефективності і безпеці безготівкових платежів.

Також проектом передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Карний кодекс України, якими встановлюється адміністративна і карна відповідальність у платіжній сфері і переказі коштів за підробку документів на переклад, платіжних карт або інших засобів доступу до банківських рахунків, електронних грошей.

Олег Ющенко

Вказаний законопроект викликав широкий резонанс в пресі, що назвала документ таким, що базується на кращих світових прикладах останніх років і який удосконалить регулювання українського платіжного ринку. В той же час деякі ЗМІ відмітили, що законопроект спрямований на повний контроль з боку НБУ електронних платежів, який може викликати можливий відхід видатних гравців у сфері безготівкових платежів з України. "Ми б хотіли акцентувати увагу на тому, що вказаний проект не є законом прямої дії і містить посилання на нормативно-правові акти НБУ- вважає Олег Ющенкопартнер LPGroup. - Законопроект пропонує повний контроль з боку НБУ і надмірну регуляцію сектора електронних платежів за відсутності в нім чіткого визначення правил функціонування ринку. Це дає можливість НБУ залишити за собою прийняття будь-яких змін і ініціатив".

Окрім інших ініціатив, 5 липня прийнятий проект закону "Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України відносно здешевлення вартості іпотечних кредитів". Закон передбачає, що в Державному бюджеті України на 2013 і наступні роки передбачаються витрати на компенсацію відсотків, що сплачуються банкам і іншим фінансовим установам по кредитах, отриманих громадянами на будівництво (реконструкцію) або придбання житла.

Юрій Кравчукюрист LPGroup, рахує ідею програми по здешевленню іпотечних кредитів такий, що заслуговує на увагу. "Втім, її реалізація повністю залежить від умов державного фінансування- доповнює юрист. - У зв'язку з проблемами з наповненням бюджету держава може просто перестати виплачувати компенсації, що приведе до повного провалу програми".

Юрій Кравчук

Також недоліком програми є обмеження фінансування об'єктами незавершеного будівництва. Враховуючи той факт, що вартість вторинного житла значно нижча, ідея доступного житла шляхом іпотечного кредитування значно дорожче первинного ринку житла у такому разі взагалі викликає сумніви. Єдина сторона, що виявляється у вигідному становищі від реалізації програми, - забудовники, одержуючі свої засоби в повному об'ємі у будь-якому випадку.

На десятій сесії шостого скликання Верховна Рада України також прийняла в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку і підвищення надійності фінансових установ".

Проектом закону передбачається врегулювання стосунків, пов'язаних з випадками необхідності розкриття певної інформації про діяльність і стан учасників фондового і інвестиційного ринків, використання в регуляторних цілях рейтингових оцінок шляхом внесення відповідних змін до ряду законів України.
З цією метою в проекті закону містяться положення про внесення необхідних змін до законів України : "Про цінні папери і фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про інститути спільного інвестування (пайові і корпоративні інвестиційні фонди) ", "Про недержавне пенсійне забезпечення".

Зміни передбачають чітке визначення випадків розкриття інформації населенню про фінансовий стан суб'єктів господарювання, фізичних осіб, що залучають коштиможливості використання кредитних рейтингів в регуляторних цілях; встановлено коло осіб, яким необхідно отримувати і оновлювати кредитний рейтинг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини