Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент схвалив заходи по сприянню зайнятості населення

5 липня 2012, 17:57
329
0
Реклама

Законом встановлено, що "до зайнятого населення відносяться особи, працюючі по найму на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, що забезпечують себе роботою самостійно, проходять військову або альтернативну службу, на законних підставах працюючі за кордоном і прибутки, що мають, від такої зайнятості, а також особи, що навчаються по денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих учбових закладах і що поєднують навчання з роботою".

Документом також встановлено, що "до зайнятого населення не відносяться іноземці і особи без громадянства, які знаходяться в Україні і зайнятість яких пов'язана із забезпеченням діяльності іноземних посольств і місій або виконанням своїх професійних або трудових обов'язків перед працедавцем - нерезидентом".

Законодавчим актом визначено ряд заходів по сприянню зайнятості населення. Зокрема, Закон на рік звільняє від сплати єдиного соціального внеску працедавцівякі працевлаштовують на перше робоче місце молодих людей без досвіду роботи, інвалідів, осіб старше за 50-ть років, самотніх батьків або батьків з дітьми-інвалідами. Людям старше за 45-ть років, держава видаватиме ваучер вартістю 12 тис. грн. на здобуття освіти, а випускники, які укладуть контракт на роботу в сільській місцевості по потрібних державі спеціальностям, отримають стартові виплати у розмірі 5 мінімальних заробітних плат.

Окрім цього, Закон декларує право на захист від прояву дискримінації у сфері зайнятості населення. Документ забороняє вказувати в оголошеннях про вакансії: вимоги про вік і місце проживання кандидата; вимоги, що стосуються мови, раси, кольору шкіри, підлоги, політичних і релігійних переконань, членства в профспілках і інших об'єднаннях, майнового стану. У разі порушення такої норми працедавець сплачує штраф в десятиразовому розмірі мінімальної заробітної плати.

В той же час, на думку деяких експертів, пропоновані зміни не вирішують проблему дискримінаціїадже працедавці все одно не обмежені в ухваленні рішення на користь того або іншого претендента на роботу і, при необхідності, зможуть обгрунтувати свій вибір.

Читайте також матеріал ЮРЛИГИ : "Мета нового Закону про зайнятість - підпорядкувати Фонд соцстрахування держбюджету"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини