Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Можливості для перегравання матчу Україна-Англія не існує - експерт

22 червня 2012, 09:29
458
5
Реклама

З приводу можливих юридичних наслідків помилки суддівської бригади футбольного матчу, яка не зарахувала гол, забитий нападаючим українців Марко Девичем, юрист відмітив, що за загальним правилом, затвердженим у світовому футболі на усіх рівнях, рішення рефері футбольного матчу, прийняті під час гри на футбольному полі, є остаточними і не підлягають оскарженню.

Це правило, зокрема, відображене в Положенні про Чемпіонат Європи по футболу УЕФА 2010-12, яке визначає всілякі правила проведення турніру, який ми називаємо ЄВРО-2012.
Так, статті 22-24 Положення визначають можливі підстави і порядок подачі протестів на результати матчу. Стаття 23.03 однозначно вказує на те, що протести, подані у зв'язку з рішенням арбітра матчу відносно факту, що мав місце в матчі, не можуть бути розглянуті. Іншими словами, команди учасниці не можуть опротестувати матч на підставі того, що суддя (рефері, асистент арбітра або додатковий суддя) правильно або неправильно призначив пенальті, зафіксував офсайд чи, як в нашому випадку, визначив узяття воріт.
"
Важливо розуміти, що в усіх таких випадках не можна говорити про перегравання матчу. З цих причин, незважаючи на заклики багатьох учасників подій і спостерігачів, не були переграні матчі останнього футбольного сезону в Україні між Шахтарем і Динамо, коли арбітр помилково видалив киянина Дениса Гармаша з поля в першому таймі, і між ПФК Севастополь і Металургом (Запоріжжя) в Першій лізі, коли переможний гол кримчан був явно забитий рукою" - відмічає партнер ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери".
По словах М. Ключковского протести на рішення судді під час матчу допустимі лише в обмежених випадкахпов'язаних з можливо неправильним застосуванням правил до фактичних обставин або, приміром, якщо арбітр помилково показав жовту або червону картку не тому футболістові, який зробив порушення, або ж неправильно застосував інше правило гри у футбол, що привело до несправедливого результату.

"Перегравання матчу - це крайній захід, який застосовується лише у випадках, коли встановлено, що мали місце деякі виняткові обставини, які визначили (чи могли визначити) його схід. Тут не йдеться про матчі, які не були закінчені у зв'язку з погодними умовами або, наприклад, із-за поведінки уболівальників. При цьому, перегравання ні в якому разі не є автоматичним, і для повторної гри завжди потрібно рішення організатора турніру, навіть якщо на перегравання згодні обидві команди" - резюмує юрист.

Слід зазначити, що у футбольній історії існує немало прикладів з переграваннямиале кожен цей випадок досить унікальний. Можна згадати лише декілька з них:
- у 2002 році матч Французької Ліги 1 межу Осером і Седаном мав бути переграний через те, що в першому матчі, футболісти Осера, пропустивши гол (рахунок став 1-1), відразу ж розіграли м'яч з центру поля (при цьому, не усі гравці Седана встигли повернутися на свою половину поля) і в першій же атаці забили другий, переможний м'яч (матч закінчився з рахунком 3-1). Французька футбольна федерація визнала такий результат матчу несправедливим;
- у 2001 році був переграний матч Кубку УЕФА між московським Локомотивом і австрійським Тіролем. У цьому матчі суддя помилково не видалив одного з гравців москвичів не дивлячись на те, що показав йому дві жовті картки. УЕФА визнали, що час від цього інциденту і до завершення матчу (18 хвилин) не відповідав правилам гри.
- у 1997 році був переграний матч Кубку УЕФА між московським Спартаком і Сьоном (Швейцарія)коли швейцарська команда подала протест на результат матчу (що закінчилося з рахунком 2-2) у зв'язку з неправильним розміром одних з воріт на стадіоні.
- у 1999 році був переграний матч Кубку Англії між лондонським Арсеналом і Шеффилд Юнайтед. У першому матчі переможний гол був забитий "канонірами" під завісу матчу, коли лондонці повинні були повернути м'яч суперникові згідно неписаного правила Fair Play. У результаті, Арсенал запропонував матч переграти, суперник погодився, і Футбольна Асоціація Англії задовольнила спільне клопотання клубів.

Таким чином, футбольним уболівальникам можна розраховувати на перегравання футбольних матчів тільки у разі якої-небудь неординарної події (помилка в застосуванні правил, технічна помилка судді), яке вплинуло на результат поєдинку. Помилкове фактичне рішення арбітра з приводу події в матчі основою для перегравання бути не може.
Варто також брати до уваги той факт, що під час таких швидкоплинних турнірів, як ЄВРО-2012, можливості для перегравання у зв'язку з чітким і напруженим графіком ігор кожної з команд фактично не існує.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини