Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Структура компаній часто незрозуміла навіть самому власникові"

24 травня 2012, 17:52
183
0
Реклама

"Напевно, тільки ледачий не говорить зараз про з/х перспективах", - відмітив Армен Хачатурянстарший партнер ЮФ "Астерс". Зараз спостерігається тенденція до виходу на міжнародні ринки не лише великих компаній, але і набагато дрібніших, які віддають перевагу вторинним майданчикам на зразок Варшавської фондової біржі.

Якщо власник хоче збільшити вартість бізнесу, то спершу необхідно створити якісну корпоративну структуру і уважно розглянути питання стосовно земельного банку, який є основним активом аграрних компаній.

Євгеній Кравцовюрист ЮФ "Астерс", відмічає, що для компаній з українськими коренями характерний 3 етапи розвитку - зародження, осмислення і реалізація. Як правило, холдинги "виростають" з невеликих прибуткових підприємств, процес укрупнення яких відбувався стихійно, і тому їх структура залишає бажати кращого. Як наслідок - на першому етапі група компаній абсолютно непрозора, корпоративні зв'язки заплутані, а інвестори не готові вкладати гроші в структуру, яку вони не розуміють. Крім того, такий безлад створює ризик втрати активів.

"Уявіть собі велику групу компаній, яка продає частину бізнесу. Проте надалі виявляється, що в числі проданого було товариство з обмеженою відповідальністю, на яке було зареєстровано 2 готелі, продавати які власник не хотів. Ось такая-вот ситуація. На щастя, усе дозволилося благополучно, зокрема завдяки тому, що покупець-іноземець віднісся з розумінням, - згадує Євгеній Порадаюрист ЮФ "Астерс". - Усе це сталося через те, що структура компаній часто незрозуміла навіть самому власникові".

Етап зародження,- аналізує далі пан Кравцов, - характеризируется рядом помилок, серед яких конфлікти з миноритариямы, відсутність підтвердження титулу на корпоративні права, дефектне придбання компаній пов'язане з нівеляцією питання отримання дозволу антимонопольних органів. Проте якщо раніше в останньому випадку тільки накладався штраф, і можна було обійтися "малою кров'ю", то тепер згідно з роз'ясненням ВХСУ - неотримання дозволу Антимонопольного комітету вважається порушенням закону, а будь-яка угода, проведена з таким порушенням, може бути оспорена в суді, що створює можливість для деякої рейдерської атакизастерігає Е. Порада.

На першому етапі дуже складно притягнути інвестора, оскільки дуже скрутно виділити актив для продажу, після якого доведеться ще і структурувати групу з якої "вирвали" фрагмент.

Далі слідує другий етап, на якому починає створюватися вертикально інтегрований холдинг, укрупнюються активи, з'являються спеціалізації і чіткі зв'язки в групі. Але у разі залучення інвестора у цей момент є ризик втрати частини вартості, адже такий "напівфабрикат" коштуватиме менше, ніж готовий продукт. Не треба "дарувати" інвесторові ту частину додаткової вартості, яку Ви могли б залишити собі, попрацювавши над корпоративною структурою до кінця, радить пан Кравцов.

На фінальному етапі компанія прозора і з чіткою ієрархією. Проте слід звернути увагу на кількість компанійз яких полягає група. Зокрема, іноді число досягає 300, тоді як іноземні холдинги налічують 10-30 компаній. Усе це впливає на внутрішню взаємодію, швидкість комунікацій. Приміром, для отримання звичайної копії зовнішньому радникові довелося чекати 10 днів, поки в компанії розбиралася, хто за ці папери відповідає, де вони і куди переїхали і так далі

Немало проблем виникає і при аналізі земельного банку. Часто зустрічаються такі помилки як використання землі без яких-небудь договорів, удавані угоди, відсутність реєстрації договорів оренди, або ж при оформленні договорів оренди використовується типовий договір практично без внесення в нього яких-небудь змін. До того ж ніхто не контролює правильність заповнення цих договоріввідмічає Євгеній Порада.

Крім всього цього істотно вплинути на вартість компанії може відсутність нотаріального завірення договору оренди, наявності якого законодавство вимагало раніше. Здавалося б кому воно потрібно? Проте якщо навіть ризик того, що договір буде оспорений, мінімальний, то при продажі компанії це може стати інструментом торгівлі, адже інша сторона, подивившись, що в процесі юридичного аудиту був виявлений пласт договорів з рисками, вимагатиме зменшення вартості і виключення з суми купівлі можливих витрат на судові розгляди.

Щоб мінімізувати риски пан Порада радить притягати зовнішніх консультантів, застосовувати єдиний підхід до оформлення договорів оренди (розробити внутрішню інструкцію) в групі і не забувати про здійснення юридичної перевірки при купівлі компаній із земельним банком.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини