Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити відпустку без наслідків?

23 травня 2012, 14:29
468
1
Реклама

"Відпустка - це свято для співробітника, проте для тих, хто займається його оформленням, він може запросто перетвориться на кошмар. Будь-яке кадрове рішення може мати податкові наслідки", - відмітила спочатку Юлія Черкашина.

Юлія Черкашина

Іноді керівництво, бажаючи піти назустріч своїм співробітникам, в трудових договорах або ж у внутрішній політиці передбачає набагато триваліша відпустканіж диктує законодавство. Проте в таких випадках слід мати зважаючи на деякі нюанси. Адже якщо вартість відпускних відноситься до витрат підприємства, то ті додаткові дні, які перевищують стандартний ліміт в 24 дні, не підлягають такому розрахунку. А якщо ж спробуєте їх оформити по тій же системі, то надалі Ваші дії можуть бути кваліфіковані як незаконне зменшення торби оподаткування прибутку, відмічає юрист.

Проблеми виникають також у випадках, якщо співробітник увесь "в працях", і про відпустку фактично "забув". В результаті у нього на рахунку накопичуються вже місяці відпустки. Так, в практику пані Черкашиной була фірма з кількістю співробітником близько 200, серед яких немало трудоголіків, чия невідбута відпустка налічувала по 140 днів. По можливості юрист радить відправляти таких співробітників у відпустки, щоб по можливості максимально підчистити "хвости".

При нарахуванні відпускних таким боржникам- радить Ю. Черкашина, - слід мати зважаючи на, що розрахунок відпускних проводиться по середній заробітній платі на даний момент, незалежно від того в який період повинен був відбудуться відпустка. Також бухгалтерам слід чітко прописувати за який період і скільки днів відпустки бере співробітник, щоб не виникало плутанини в майбутньому.

Крім того на практиці трапляються проблеми із-за несвоєчасної виплати відпускнихяка повинна здійснюватися за 3 дні до відходу співробітника у відпустку. Особливо це актуально, коли працедавця практично ставлять перед фактом, що співробітник йде у відпустку на один день за сімейними обставинами, як це найчастіше трапляється. У такому разі неможливо вчасно оформити виплату. Як правило, міркує юрист, якщо в наявності є заява співробітника про надання йому дня відпустки з датою що підтверджує неможливість проведення своєчасної виплати, то турбується про наслідки немає чого. Проте, як відмічають самі учасники бізнес-сніданку, на практиці часто трапляється, що таке порушення фіксується уповноваженими органами, а потім слідує штраф.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини