Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи легко в Україні платити податки? - результати дослідження

18 травня 2012, 13:38
315
1
Реклама

У опитуванні Європейської Бізнес Асоціації прийняли участь 117 представників членських компаній, як малих і середніх, так і великих підприємств. Опитування проведене в першому кварталі 2012 року за підтримки дослідницької компанії InMind і відбиває стан системи оподаткування в 2011 році.

Як повідомляють організатори проекту, методологія Податкового Індексу побудована на оцінці чотирьох основних чинниківз якими стикається кожен платник податків. Так, респонденти оцінили наступне:

- Якість податкового законодавства;

- Обтяжливість / легкість адміністрування податків;

- Міра фіскального тиску;

- Якість податкового обслуговування, роботи податківців.

Таким чином, загальний показник Податкового індексу - це інтегральний розрахунок середнього значення кожного з чотирьох чинників. У рамках Податкового Індексу респонденти окремо оцінили ефективність заявленого владою амбітної податкової реформи 2011 року, прокоментували плюси і мінуси нового Податкового кодексу і зміни ефективної податкової ставки.

1,90 з п'яти можливих балів - таку не дуже високу оцінку поставили представники бізнесу якості оподаткування в Україні. Очевидно, що податкова система в Україні вимагає реформування і вдосконалення. Розглянемо кожен аспект дослідження окремо:

Якість податкового законодавства

У відповідь на питання, чи сприяв податковий режим в Україні в 2011 році розвитку і підтримці бізнесу, жоден з респондентів не зміг відповісти "так, безумовно, сприяв", а 78% дали негативні оцінки якості і ефективності податкового законодавства.

Обтяжливість / легкість адміністрування податків

Більшість опитаних (84%) відмітили, що податкова звітність і адміністрування в Україні дуже складні, що є досить тривожним результатом. Обтяжливі процедури податкової звітності призводять до тимчасових і фінансових витрат, які несуть компанії. До того ж, бізнесмени одностайно визнали недосконалість і слабкість електронної системи звітності.

Міра фіскального тиску

На жаль, натиск і тиск з боку податкових органів істотно перешкоджає діяльності бізнесу в Україні. Ця негативна тенденція була підкреслена учасниками опитування, а саме: 77% респондентів стикалися з неконструктивними і нераціональними "пропозиціями" сплатити податки заздалегідь, авансом, 50% отримували необгрунтовані і часті інформаційні запити від податківців, а 41% опитаних були запропоновані так звані "завдання" по наповненню бюджету своїми податковими платежами. Очевидно, першочерговим кроком влади має бути викорінювання цієї тривожної і проблемної тенденції оподаткування.

Якість податкового обслуговування, роботи податківців

Коментуючи професіоналізм, компетентність і рівень сервісу, які надають податківці бізнесу, респонденти переважно (42%) виражали невдоволення якістю сервісу і обслуговування, проте мали місце і нейтральні відповіді (24%).

Податковий кодекс 2011: за і проти

Реалізація заявленої владою амбітної реформи оподаткування мала місце в 2011 паралельно з прийняттям і введенням в дію нового Податкового кодексу, проте чи вдалося досягти поставлених цілей? Дискусія навколо цього питання у рамках Податкового Індексу встановила, що 37% учасників не змогли назвати позитивними зміни, привнесені реформою і новим Кодексом, 21% заявили про певне полегшення процедур податковій звітності, 13% побачили плюси від кодифікації і систематизації розрізнених підзаконних актів у рамках Податкового кодексу, а 9% назвали позитивні зміни в оподаткуванні аграрного сектора і відсутність штрафних санкцій в перші півроку дії нового документу.

В ході прес-конференції Ганна Деревянковиконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації підкреслила, що досліджуючи систему оподаткування в Україні за допомогою Податкового індексу, ЕБА не ставила за мету критикувати владу, а навпаки - намагалася по можливості допомогти Державній податковій службі в рішенні проблем оподаткування в Україні, розуміючи усю складність завдань, що стоять перед податківцями в нинішніх непростих умовах. "Податковий Індекс - це інструмент, який наочно демонструє те, як бізнес бачить і сприймає умови оподаткування в Україні. Ті результати, які ми побачили, свідчить про те, що є над чим працювати, що проблеми існують, проте ми повинні розуміти, що викорінювання проблем і наближення оподаткування в Україні до європейських стандартів - це загальне завдання бізнесу і влади. Бізнес готовий йти назустріч і крок за кроком вирішувати цю задачу. Я вірю, що готова і влада" - відмітила експерт.

На основі інформації Європейської Бізнес Асоціації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини