Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фахівець - не експерт: В Києві пройшов круглий стіл з питань судової експертизи

17 травня 2012, 14:08
138
1
Реклама

Враховуючи існуючу ситуацію з експертними установами і вічну перевантаженість їх державного сегменту Олег Чернобайкерівний партнер ЮФ "Чернобай і партнери", відмічає: "Дуже часто відсутність установи в переліку, передбаченому нормативними актами, дає підстави говорити про те, що експертиза не просто не відповідає вимогам закону, але і про те, що вона була проведена неуповноваженою особою з точки зору таких норм".Наслідки такого визнання зовсім не позитивні.

Корені цієї проблеми юрист бачить у боротьбі двох систем. Сьогодні в Україні переважає система позитивістського відношення до процесу, а в системах англосакського права - лояльніший підхід, застосовуючи який зовсім не обов'язково викликати в судове засідання особу, що має статус судового експерта. Це може бути і фахівець в конкретній галузі (інженер, лікар, мікробіолог і так далі).

"Я вважаю такий підхід адекватнішим і урівноваженим, оскільки він забезпечує швидкий і об'єктивний розгляд справи. Але з іншого боку - до такого Україна просто не готова,- міркує пан Чернобай. - Якщо зараз дозволити виступати в суді фахівцеві (а не атестированному судовому експертові), по відношенню до якого відсутні механізми контролю, тоді у нас в судових процесах виходитимуть двірники і показувати, що колись у них був отриманий/куплений такий ось диплом".Юрист стверджує, що якість процесу у такому разі істотно знизиться, а вирішувати це питання треба з урахуванням його залежності від стану правової культури в цілому, і правової культури в судовому процесі, зокрема.

Проблема двох паралельно існуючих професійних співтовариств існує і в області вартісної оцінки майна, де функціонує інститут судових експертів і безпосередньо оцінювачів.

Крім того, юристи неодноразово скаржаться на відсутність судових експертів в певних галузях знань. Зокрема, до таких "білих плям" вони відносять філологію. Очевидно, ні законодавець, ні Мінюст не вважають, що цей процес зажадає своїх методик проведення експертиз, формування орієнтовного переліку питань, які повинні задаватися експертові - резюмує О. Чернобай.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини