Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС: як розраховувати базу оподаткування НДФЛ одержувачеві прибутків різних видів

20 квітня 2012, 13:57
406
0
Реклама

Державна податкова служба України видала лист № 9788/7/17-1117 про орієнтовний порядок розрахунку бази обкладення НДФЛ для фізичної особи, що отримувала впродовж календарного року одночасно прибутки декількох видів.

Ставка податку згідно з пунктом 167.1 Податкового кодексу складає 15% бази оподаткування прибутків, отриманих у тому числі (але не лише) у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат і винагород, що виплачуються платникові податку у зв'язку з трудовими стосунками або по цивільно-правових договорах.

Якщо ця сума перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року (1500 гривен - в 2012 році), то ставка податку з суми, що перевищує 10-кратний розмір, складає 17%.

При визначенні бази оподаткування враховуються усі прибутки, що отримуються як в грошовій формі, так і в не грошовій.

Під час нарахування прибутків в зарплаті база оподаткування визначається як нарахована зарплата за вирахуванням суми єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування, суми страхових внесків до накопичувального фонду, сум обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, сум податкової соціальної пільги.

Остаточний розрахунок НДФЛ за звітний рік платником здійснюється самостійно відповідно до даних, вказаних в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого впродовж року податку на прибутки фізосіб і суми плати за торговий патент (на підставі документального підтвердження їх сплати).

Об'єктом обкладення як резидента, так і нерезидента НДФЛ є загальний місячний (річний) дохід оподаткування, який складається з суми прибутків оподаткувань, нарахованих (сплачених) впродовж такого звітного періоду. Загальний річний дохід оподаткування дорівнює сумі місячних прибутків оподаткувань, іноземних прибутків, прибутків, отриманих фізособою від господарської діяльності відповідно до статті 177 Податкового кодексу, і прибутків, отриманих фізособою, що займається незалежною професійною діяльністю.

Приклад розрахунку бази оподаткування ДПС навела відносно податкових зобов'язань особи, впродовж податкового року що отримувало прибутки у вигляді зарплати, іноземного доходу, доходу від здачі нерухомості в оренду, від інвестиційної діяльності і від здійснення госпдіяльності.

Цей розрахунок повинен проходити таким чином. Спочатку визначається сума місячного оподатковуваного доходу за кожен місяць як сума вказаних вище прибутків (у вигляді зарплати, іноземного доходу, доходу від здачі нерухомості в оренду і так далі) оподаткувань.

Потім, виходячи з певного місячного доходу оподаткування, розраховується податок по ставках 15% і 17% по кожному місяцю окремо. Якщо дохід перевищує 10-кратний розмір, то частина у межах 10-кратного розміру обкладається по ставці 15%, що перевищує, - по ставці 17%.

Потім річна сума податку визначається як сума щомісячних податкових зобов'язань. І, нарешті, сума НДФЛ, визначена в результаті такого підрахунку зменшується на суму вже сплаченого платником (до дати представлення декларації) податку.

У разі перевищення річної розрахункової суми над фактично сплаченою платник НДФЛ повинен самостійно до 1 серпня року, що йде за звітним, сплатити суму перевищення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини