Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"При сьогоднішніх повноваженнях ВСУ не може забезпечити єдність судової практики"

19 квітня 2012, 18:51
172
3
Реклама

Основне питання, яке стояло на порядку денному : як забезпечити єдність судової практики в нашій країні?

Голова Верховного Суду України (далі - ВСУ) Петро Пилипчук у черговий раз нагадав про необхідність переглянути законодавчі норми, якими регламентовані повноваження ВСУ. Зокрема, суддя вважає, що треба повернути ВСУ право переглядати рішення вищих судів при неоднаковому застосуванні норм процесуального права. Нагадаємо, що ще при ухваленні закону "Про судоустрій і статус суддів" його автори не погоджувалися залишити ці повноваження за ВСУ, боячись повторної касації.

На питання про те, чи аналізує ВСУ випадки неоднакового застосування норм матеріального права при перегляді рішень вищих судів за чинним законом, П. Пилипчук відповів, що доки такої практики немає. При цьому він додав, що ВСУ рано чи пізно аналізуватиме практикові ВСУ і вищих судів при розгляді справ за новими процедурами.

Про те, що у ВСУ недостатньо повноважень для забезпечення єдності судової практики говорило також суддя Конституційного Суду України у відставці, професор Микола Козюбра і керівник відділу верховенства права ОБСЄ Станіслав Шевчук.

Микола Козюбра

По словах Н. Козюбры, згідно із законом "Про судоустрій і статус суддів"суб'єктами, які забезпечують єдність судової практики, є вищі спеціалізовані суди і ВСУ. "Виникає питання - сприяє єдності судової практики існування декількох відносно автономних систем і центрів її забезпечення? І чи не приведе це до того, що у кожного буде різна думка стосовно єдності і позицій його забезпечення?" - відмітив г-дінів Козюбра. Він вважає, що в Україні центром по забезпеченню єдності судової практики в контексті вимог верховенства права повинен би стати ВСУ. "Але, враховуючи його повноваження, ВСУ не може виконати цю функцію", - відмічає професор.

Н. Козюбра вважає, що єдність судової практики ВСУ повинен забезпечити своїми рішеннями. Також він відмічає, що ВСУ потрібне звільниться "від полону вищих спеціалізованих судів і треба надати йому право самому вирішувати питання ухвалення рішення про перегляд судових рішень на підставі прямого звернення сторін до ВСУ".

Станіслав Шевчук

З цим згоден і Станіслав Шевчук. За його словами, найвищий судовий орган повинен виконувати повноцінну касаційну функцію, тому необхідно відмінити процедуру допуску справ до ВСУ.

Також він висловив свою думку, що треба відходжувати від постанов Пленуму, які є елементом радянської епохи. На думку г-дина Шевчука, потрібний перехід від постанов пленуму до рішень у конкретних справах, які повинні мати прецедентний характер.

У свою чергу усі судді погодилися, що сьогодні немає тієї єдності судової практики, яка має бути.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини