Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право особи на перегляд рішення при порушенні Україною міжнародних зобов'язань регламентують законодавчо

12 квітня 2012, 11:48
121
0
Реклама

Згідно із Законопроектом, в Кодексі про адміністративні правопорушення з'явиться нова стаття 294-1, яка регламентує перегляд постанови у справі про адміністративне правопорушення у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при рішенні справи судом. Заява про перегляд постанови у справі про адміністративне правопорушення подається до Верховного Суду України (далі - ВСУ) через Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ. Саме цей вищий суд вирішує питання про допуск справи до виробництва ВСУ.

Відмітимо, що сьогодні на розгляді ВСУ знаходитися справа про перегляд судового рішення на підставі рішення Європейського суду з прав людини (справа "Корнев і Карпенко проти України"). У цій справі ЄС встановив порушення Україною ст. 6 Конвенцій про захист прав людини і основних свобод - право на справедливий суд під час розгляду національним судом справи про адміністративне правопорушення. Але на даний момент відсутні норми, які б регламентували такий перегляд. Законопроект пропонує закріпити в Кодексі України про адміністративні правопорушення таку процедуру.

Заступник голови Вищого спеціалізованого суду з питань цивільних і карних справ Станіслав Мищенко відмітив, що головним аргументом заявника у справі "Корнев і Карпенко проти України" було те, що у нього не було часу і можливості для підготовки свого захисту оскільки, згідно ст. 277 Кодексу про адміністративні порушення, справи про адміністративні правопорушення передбачені ст. 185-3 ці Кодекси розглядаються впродовж доби.

Крім того Кодекс не містить норми, яка б чітко прописала право особи вимагати відкласти розгляд справи з метою підготовки свого захисту. На думку судді, це основний недолік, на який вказав Європейський суд в цій справі і тут виникає маса проблем.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини