Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Слід віддати владу належне і позитивно оцінити виконану роботу по розробці нового КПК"

10 квітня 2012, 16:59
456
0
Реклама

Більшість практикуючих юристів відмічають в проекті нового Карно-процесуального кодексу (далі - КПК) безліч позитивних моментів. При цьому майже усі вони вказують на те, що головною перешкодою на шляху реалізації прав громадян в карному процесі являються не лише застарілий КПК, а його невиконання. Саме тому робити висновок про те, чи захистить новий Карно-процесуальний кодекс права громадян, можна буде тільки після того, як ми побачимо практику його реалізації в ході розслідування кримінальних справ, в судах. В цілому ж, слід віддати владу належне і позитивно оцінити виконану роботу по розробці нового КПК.

Справа не в тому, що суди неправильно застосовують закони. Проблема в тому, що держава аналізує діяльність суддів, прокурорів, слідчих на основі статистичних даних. Якщо прокурор отримає виправдувальний вирок, то, не секрет, що він ризикує в цьому випадку втратити посаду. Аналогічні наслідки йому погрожують у разі відправки декількох подів на додаткове розслідування. З іншого боку, повністю відмовитися від оцінки діяльності прокурора, слідчого на основі статданных теж не можна, оскільки це приведе до безкарності останніх за неякісне розслідування і залучення невинних осіб до карної відповідальності.

Практика звинувачувального ухилу в карному процесі була у всі часи, починаючи з часів СРСР і закінчуючи незалежною Україною, при різних президентах і різних прем'єр-міністрах.

Сьогодні, по факту, багато критиків нового Карно-процесуального кодексу фактично опонують не проекту нормативного акту, а правоохоронній системі, що склалася, яка працює не на забезпечення прав людей, а на державний апарат. І ця система з прийняттям нового КПК сама по собі не зміниться. Тому, головне завдання влади - змусити правоохоронні органи належним чином дотримувати законність і шанувати права громадян.

Михайло Ильяшевкерівний партнер, адвокат ЮФ "Ильяшев і Партнери"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини