Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти розповіли, як передати проблемні активи

1 березня 2012, 18:02
615
1
Реклама

Зокрема, на Конференції партнер відділення корпоративних фінансів компанії Deloitte Дмитро Ануфриев розповів про продаж портфелів неробочих активів, а партнер податкового відділення Deloitte Вікторія Чорновол відмітила податкові і юридичні аспекти передачі проблемних активів.

Дмитро Ануфриев назвав основні опції продажу неробочих активів : утримувати, продати, списати. За його словами в Україні найбільш популярним методом управління проблемними активами є опція "утримувати". У свою чергу г-дінів Ануфриев прогнозує, що опція "продати" на ринку буде усе більш затребувана. А що стосується опції "списати", то, на думку пана Ануфриева, вона не вирішує усі проблеми, а тільки їх частина. У свою чергу експерт відмітив основні чинники, які зазвичай впливають на ухвалення рішення про продаж проблемних активів. Серед останніх:

- очікувана сума погашення нижче певного рівня;

- необхідні відрахування в резерв вищі за рівень дозволених податкових вирахувань;

- дефіцит ліквідності;

- недолік досвіду роботи з проблемними кредитами;

- структура портфеля неробочих кредитів;

- тиск на капітал.

Що стосується опції "продати", то Дмитро Ануфриев відмітив 4 основних фази процесу продажу неробочих активів :

1. Розробка стратегії.

2. Підготовка до продажу.

3. Виконання угоди.

4. Закриття угоди.

Як відмічає партнер Deloitte, прямий продаж третій стороні є звичайною світовою практикою, яка виникла в Україні під час кризи і залишається найбільш популярною опцією передачі неробочих кредитів. Окрім прямого продажу, передача неробочих активів здійснюється шляхом: відкритого (закритого) тендеру, секьютеризации, передачі прав вимоги на фонд спільних інвестицій. Відмітимо, що більшість операцій з продажу в Україні структурована у формі факторингової операції з факторинговою компанією. Інші опції погано регулюються законодавством.

За словами Дмитра Ануфриева, в опції "продати" є ряд переваг. Наприклад, продаж може розв'язати проблему ліквідності.

Експерт відмітив, що в процесі продажу діагноста портфеля є першим і дуже важливим кроком в процесі передачі проблемних активів. В даному випадку податкова діагностика не проводиться.

Під час юридичної діагностики треба відповісти на питання:

- чи Можуть певні положення кредитного договору і договору запоруки перешкодити передачі кредитів?

- чи Можуть певні проблеми, пов'язані з кредитною документацією, погіршити позицію Банку в суді?

- Які перспективи примусового стягнення заборгованості, і які засоби вже застосовувалися.

Під час фінансової діагностики необхідно відповісти на наступні питання:

- Який на даний момент стан обслуговування заборгованості і чи є перспективи поліпшення бізнесу боржника?

- Який поточний рівень резерву і яка сума додаткового резервування є необхідним?

- Яке забезпечення кредиту? Чи реально існує запорука? У якому він стані? Є його оцінка реальною і точною?

- Поведінкові характеристики роздрібних позичальників?

В той же час Дмитро Ануфриев відмічає, що не існує єдиної ефективної методики оцінки портфеля. Часто роздрібний і корпоративний портфелі оцінюються окремо із-за фундаментальних відмінностей основних драйверів ціни.

Як відмічає партнер Deloitte, згідно з чинним законодавством, існує 5 основних опцій передачі проблемних активів в Україні: факторинг (місцева фінансова компанія/нерезидент); продаж (місцева нефінансова компанія/фонд спільних інвестицій) і секьютеризация. Як вже говорилося, більшість транзакцій по передачі неробочих активів оформлена як факторингові операції, а секьютеризация слабо врегульована законодавством.

Вікторія Чорновол

У свою чергу Вікторія Чорновол назвала три типові договори, по яких здійснюється продаж проблемних активів :

- договір факторингу (клієнт відступає чиннику своє право грошової вимоги до боржника). Інші майнові права і усі немайнові права (наприклад, право на отримання регулярної фінансової звітності) не передається.

Необхідно укладати окремий договір про передачу інших майнових і немайнових прав.

- договір купівлі-продажу. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права. Предметом договору купівлі-продажу може бути право вимоги, якщо вимога не носить особистий характер.

Немайнові права не передаються.

- договір відступу прав вимоги (цессия). Попередній кредитор передає усі права (майнові і немайнові) новому кредиторові.

Відмітимо, що учасникам конференції було презентовано посібник "Передача проблемних активів в Україні", яке підготовлене українським офісом Deloitte спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC). Цей посібник освітлює питання, пов'язані з передачею проблемних активів, які можуть виникнути у кредитної установи, а також у потенційних інвесторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини