Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як правильно відповідати на запит АМКУ по дослідженню ринку реклами?

1 березня 2012, 11:52
156
0
Реклама

Засідання комітетів було викликане необхідністю надання суб'єктами телі- і рекламній продукції відповіді Антимонопольному комітету України з його запиту відносно дослідження рекламного ринку України. Цей запит містить велику кількість невиправдано широких питань, відповіді на які необхідно надати вже до 15 березня. Враховуючи ті "вагони" паперів, які, як виразилися самі юристи, доведеться підготувати, - така поспішність просто не залишає варіантів. Особливо, якщо згадати, що проситься інформація за 2010-11 роки. Така ситуація викликала попит на консультації відносно необхідного алгоритму дій.

Модератором заходу виступила Ірина Стройкостарший юрисконсульт ТОВ "ТРК "Студія "1+1", глава комітету АЮУ з питань ЗМІ.

Підкресливши тонкість ринку реклами Оксана Кондратьеварадник ЮК "Правовий альянс", глава практики антимонопольного і конкурентного права, відмітила: "Чим викликані такі запити АМКУ до телеканалів? Подібні запити завжди вирушали напередодні виборів, але якщо відкинути політичну складову, то, судячи з того, як активно АМКУ взявся за дослідження ринку (фармацевтичних, нафтопродуктів і так далі, а тепер і реклами), створюється враження, що регулятор шукає якусь змову (можливо ціновий) або ж зловживання монопольним положенням".

"Створюється враження, що регулятор шукає якусь змову (можливо ціновий) або ж зловживання монопольним положенням"

О. Кондратьева торкнулася найбільш "хворобливих" для ринку питань, які бажає з'ясувати АМКУ, зокрема це стосується усіх стосунків контролювключаючи навіть ті, про які ви знати не можете.

Серед даних обов'язкових до подачі - кількість рекламиякий відсоток реклами транслюється упродовж 24 годин, розподіл по сегментах, скільки часу на яку рекламу відводиться, яка рекламна продукція (соціальна і політична реклама, реклама одягу/побутової техніки/харчових продуктів і так далі) транслюється і її співвідношення із загальною кількістю.

Але проблема в тому, що телевізійні канали не ведуть прошену статистикуоскільки це не являється для них, по-перше, обов'язковим, а по-друге, необхідним. При відповіді на подібний інтерес АМКУ слід вказувати тільки приблизні відсотки, оскільки об'єми залежать від сезонності і ряду інших чинників.

Також АМКУ настійно просити вказати замовників реклами. І знову ж таки, поняття "замовника" більш ніж широке. До того ж, найчастіше канали навіть не знають, хто є замовником, оскільки від їх імені виступає відповідний рекламний будинок, - відмічає О. Кондратьева.

Ще одне цікаве питання, яке бажає з'ясувати регулятор, - вартість реклами за одиницю ефірного часу. Але при цьому не вказує, яку саме одиницю ефірного часу було зважаючи на.

"Коли даватимете відповідь на такий запит, вказуйте, що вартість реклами - об'ємне поняття, і не обчислюється простим діленням, необхідно також враховувати аудиторію" - радить пані Кондратьева.

Ірина Стройко і Оксана Кондратьева

Окрім усього сказаного в запиті також є присутніми пункти відносно конкурентів по виготовленню рекламної продукції, безпосередніх виготівників рекламної продукції і так далі

Пані Кондратьева також згадує Постанову Пленуму ВХСУ "Про деякі питання практики застосування конкурентного законодавства" від 26.12.2011 №15, яке підвело деяку рису, і в найближчому часі цілком може станеться, що рішення АМКУ все частіше будуть відміняться судами.

Враховуючи, що такі запити АМКУ йдуть під грифом "дослідження ринку"то регулятор просто не має права попереджати про відповідальність. У запиті не повинні вказуватися штрафні санкції, як це було зроблено.

В цілому ж, питання побудовані таким чином, що неможливо чітко зрозуміти, що ж саме у вас просять. У зв'язку з цим, юрист радить наслідувати принцип "Як запитали - так і відповіли". Не треба давати зайву інформацію. Відповідати на запит АМКУ по дослідженню ринку рекламної продукції необхідно максимально ввічливо і коротко, оскільки, по-перше, участь в дослідженні не є обов'язковою, а по-друге, у компанії просто не вистачить технічних ресурсів для того, щоб подати усю інформацію, та ще і зробити це в терміни.

Наталія Шныржурналіст сайту ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини