Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи Integrites поділилися практикою спілкування з АМКУ

23 лютого 2012, 17:26
275
0
Реклама

"Ми не намагаємося обійняти неосяжне, тому сьогодні приділимо увагу конкретному питанню, яке є найбільш хворобливим для багатьох клієнтів. Я маю зважаючи на економічну концентрацію"- відмітив на початку заходу Олександр Алексеенкопартнер МЮФ Integrites.

Для якісного дозволу конфліктів клієнтам спочатку необхідно утямити, чим є концентрація, а також розмежовувати суміжні явища, які зовні нагадують концентрацію, але на практиці такими не єі, отже, подібні дії не вимагають дозволів Антимонопольного комітету України (далі - АМКУ). До таких схожих дій відносять створення суб'єкта господарювання з метою координування конкурентної поведінки між суб'єктами (приміром, асоціації підприємств), або ж дії здійснювані суб'єктами господарювання, які пов'язані між собою стосунками контролю, і так далі

Але відносно останнього випадку існують деякі виключення. Якщо, приміром, такі дії здійснюються усередині групи компаній, а сам гурт був створений з порушенням антимонопольного законодавства, то тоді виключення відносно необхідності отримання дозволу на такі дії групи компаній не поширюються.

"Багатьох клієнтів- говорить пан Алексеенко, - від яких-небудь стосунків з АМКУ утримує той факт, що в процесі такої взаємодії розкривається максимальний об'єм інформації. Тому, якщо починаєте працювати з АМКУ, - до цього треба бути готовим".

Геннадій Атаманюкконсультант напряму антимонопольного права МЮФ Integrites, який раніше працював безпосередньо в комітеті, надав можливість учасникам семінару побачити ситуацію зсередини, представити як на відповідні стосунки дивиться регулятор. Зокрема, пан Атаманюк звернув увагу на те, що фізична особа також може бути суб'єктом господарювання, а, отже, може бути учасником концентрації.

"Дуже часто юристи не включають в число учасників концентрації групу продавця, що є невірним підходом", - відмічає Г. Атаманюк.

Багато питань викликало критерії, по яких необхідно отримувати дозволи АМКУ на концентрацію. До таких критеріїв відносяться фінансовий пороговий показник і доля на ринку. Доповідачі відмітили, що цього року вони сподіваються на ухвалення законопроекту, яким порогові показники збільшаться в чотири разирозвантаживши цим самим АМКУ від безлічі заявок.

А. Алексеенко відмічає, що законодавство досить розмите в деяких аспектах, що дає можливість юристам "гратися" словами при визначенні концентрації.

Якщо порушити питання відповідальності, то, помічає пан Атаманюк, з 2002 р. в АМКУ існує внутрішній документ, яким визначається методика розрахунку штрафів за порушення. На розмір штрафу безпосередньо впливають такі чинники як вид концентрації, на яких ринках вона відбувалася, перше це або повторне порушення і так далі. Але існують також негласні критерії (не передбачені методикою) враховуючи які АМКУ може визначити меншу суму штрафу, цей, приміром, важкий фінансовий стан компанії, відсутності оборотних коштів, оскільки усе вкладено в якийсь проект і так далі

Сума максимально можливого штрафу складає до 5% від обороту, але тут слід звернути увагу, що в законі чітко не визначено від якого саме обороту. На практиці обчислюється виходячи з торби присутності в Україні, проте в теорії штраф АМКУ може розраховувати від загальної торби обороту.

Для того, щоб передбачувані риски не ударили по компанії необхідно діяти превентивно, зокрема провести аудит корпоративної структури на відповідність її вимогам законодавства про захист економічної конкуренції, - резюмують доповідачі.

Наталія Шныржурналіст сайту ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини