Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрист вказує на відсутність стабільності в реалізації прав на землю

23 лютого 2012, 14:01
150
0
Реклама

Під час свого виступу на III Міжнародної конференції "Комерційне плодоовощеводство в Україні 2012" Наталія Доценко-белоус розповіла про вплив на агробізнес проблем, що стосуються прав власності, оренди і відчуження різних видів земель, у тому числі - земель сільськогосподарського призначення. "Напередодні кардинальної зміни регулювання земельних правовідносин і реалізації земельної реформи українські виробники сільськогосподарської продукції стикаються з головною проблемою - відсутністю стабільності відносно прав на землю"- помітила юрист.

На думку Н. Доценко-белоус, в Україні є, принаймні, п'ять законних підстав для примусового припинення прав на землю, без урахування методів припинення дії вказаних прав в судовому порядку. Тому землесобственникам треба бути дуже уважними відносно оформлення і операції їх правами на ділянки.

Говорячи про діюче нормативне регулювання земельних стосунків, а також про норми, винесені в проект Закону "Про ринок землі", пані Доценко-белоус відмітила ряд обмежень відносно дій із земельними ділянкамиа саме:

• заборона на придбання і відчуження ділянки іноземцями, юридичними особами, особами без громадянства;
• заборона на відчуження з/х земель з державної комунальної власності (не поширюється на приватизацію земель фізичними особами у рамках виділення паїв);
• заборона на відчуження земель товарного з/х виробництва і особистого селянського господарства;
• обмеження на об'єм площ, які можуть бути в приватній власності (до 100 га).

В той же час немає обмежень площ, які можуть перебувати в оренді. Усі вищевикладені положення, за словами юриста, дають грунт для маніпуляцій і формують тіньовий ринок землі в Україні.

Серед очікуваних змін - часткове зняття мораторію на відчуження земель з/х призначення на користь нерезидентів (зокрема, земель під садівництво); розширення кола осіб, які можуть орендувати землі з/х призначення; обмеження площі землі для оренди, а також заборона на зміну цільового призначення з/х земель.

За інформацією прес-служби ЮФ "Василь Кисиль і Партнери".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини