Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європа радить Україні спростити зак-во про захист персональних даних

13 лютого 2012, 18:26
436
2
Реклама

Захід зібрав за столом переговорів представників Ради Європи і українських держорганів, зокрема Державної служби України з питань захисту персональних даних, а також усіх охочих розібратися в нашому заплутаному законодавстві.

Українське законодавство про захист персональних даних лише починає виконувати свої функціональні обов'язки, але проблем вже дуже багато. Як відмічає Софі КвасниГлава відділу з питань захисту персональних даних (Генеральний директорат з питань прав людини і верховенства права), робота з українським законодавством по захисту персональних даних - це в першу чергу робота з основами.

У суспільстві законодавство по захисту персональних даних було сприйняте не як щось хороше, а як обов'язкові до виконання дії України для введення безвізового режиму, помітила Олена Зеркальдиректор Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України.

"Не можна ускладнювати законодавство про захист персональних даних, воно має бути зрозумілим для широкого кола осіб"

Олексій Мервинский, Глава Державної служби України з питань захисту персональних даних, спробував продемонструвати ефективність роботи служби за допомогою цифр. Приміром, орган з 40 службовців за минулий рік обробив близько 2 млн. заявок по реєстрації баз персональних даних, розглянув більше 300 звернень фізичних і юридичних осіб, а також розібрався з більш ніж 200 скаргами. Все це свідчить про те, що помалу власники баз персональних даних намагаються зрозуміти і інтерпретувати закон, стверджує А. Мервинский.

Основним положенням, яке намагалися донести до уваги українських чиновників європейські експерти, виявився той факт, що не можна ускладнювати законодавство по захисту персональних даних, воно має бути зрозумілим для широкого кола осіб, а не тільки для тих у кого юридична освіта. Сама структура закону є скрутною для сприйняття, відмічає Гріємо Саттон, експерт Ради Європи (Великобританія).

Окрім цього Гріємо Саттон відмітив невідповідності між термінами "власник" і "розпорядник" баз персональних даних. Цих два поняття не повинні схрещуватися між собою, вони повинні взаємовиключати один одного. Недоцільним вважає експерт і "закрите" визначення обробки персональних даних.

Олексій Мервинский, Володимир Козак і Тарас Качка (зліва направо)

Тарас Качка, незалежний національний експерт у сфері захисту персональних даних, говорить, що у випадку з терміном "обробка персональних даних" жорстко закрите визначення себе виправдовує внаслідок того, що по-перше, само законодавство по захисту персональних даних є новим для України і необхідно чітко дати зрозуміти що є тим або іншим терміном, а по-друге, розмите визначення не прийняли б ні юристи, ні населення.

Європейські експерти проаналізували законодавство про персональні дані, включаючи норми що передбачають відповідальність за його порушення, положення про держслужбу України з питань захисту персональних даних, документи про порядок реєстрації баз персональних даних.

Недоліки Закону - цей наслідок існуючої ситуації в Україні із захистом персональних даних. В цілому ж, експерти жартівливо помічають: "Наші рекомендації носять рекомендаційний характер".

Наталія Шныржурналіст порталу ЮрЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини