Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АТ "Arzinger" відстояло інтереси ТОВ "Порше Україна" в спорі з СДПИ м. Києва

7 лютого 2012, 09:48
321
0
Реклама

Відповідно до торгової практики, що склалася, і законодавчих вимог, офіційні імпортери автомобілів несуть витрати по гарантійному ремонту автомобілів, що продаються. Витрати по гарантійному  ремонту і заміні деталей відповідно до норм законодавства завжди відносилися на витрати для цілей оподаткування. З прийняттям Податкового кодексу України Державна податкова адміністрація України (далі - ДПАУ) опублікувала на своєму офіційному сайті тлумачення норми пп. 140.1.4 ст. 140 Кодексу, згідно з яким "не можуть бути враховані при визначенні об'єкту оподаткування витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юридичним особам, оскільки на таку категорію покупців не поширюються норми законодавства з питань захисту прав споживачів". Це "тлумачення" ДПАУ не мало характеру офіційної узагальнювальної консультації, але проте спричинило б зняття з витрат цієї категорії витрат податковими інспекціями при перевірках платників податку.

Зважаючи на неоднозначне тлумачення і застосування органами податкової служби відповідних норм Кодексу, компанія "Порше Україна" звернулася в СДПИ в м. Києві за офіційною податковою консультацією з цього питання. У відповідь, СДПИ в м. Києві видала податкову консультацію від 17.06.2011 р., виклавши в ній аналогічну ДПАУ думка про те, що до витрат можна відносити тільки вартість тих гарантійних ремонтів, які здійснюються для покупців - фізичних осіб, але не для покупців - юридичних осіб. Ця позиція являється, на думку "Порше Україна", необгрунтованою, суперечить закону і такий, що веде до істотних збитків для бізнесу, зважаючи на що компанією було прийнято рішення оскаржити податкову консультацію до Окружного адміністративного суду м. Києва.

 26 січня 2012 року Окружний адміністративний суд м. Києва у справі № 2а-18741/11/2670 за позовом ТОВ "Порше Україна" до СДПИ в м. Києві про відміну податкової консультації від 17.06.2011 р. прийняв постанову, якою визнав протиправній і відмінив цю податкову консультацію в частині витрат, а саме в частині того, що "не можуть бути враховані при визначенні об'єкту оподаткування витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юридичним особам, оскільки на таку категорію покупців не поширюються норми законодавства з питань захисту прав споживачів". Суд прокоментував своє рішення тим, що в даному випадку податковий орган занадто вузько трактує норму закону, чим порушує права платника податків що законодавство про захист прав споживачів не регулює питання оподаткування.

 Це рішення суду є ключовим для усіх автовиробників і імпортерів, які несуть гарантійні зобов'язання перед покупцями автомобілів, оскільки може стати прецедентним і допоможе отримати аналогічні рішення судів за ситуації, коли ДПАУ через місцеві податкові інспекції просуватиме свою позицію про неможливість віднесення до витрат цієї категорії істотних витрат.

Інтереси компанії "Порше Україна" в цьому процесі представляла команда судової практики Arzinger у складі старшого юриста Наталії Мартынюк під керівництвом старшого партнера, керівника практики вирішення суперечок Сергія Шкляра.

 "У світлі судової практики, що склалася останнім часом, яка  повністю підтримує позицію фіскальних органів, незалежно від аргументації платників податків, рішення суду у такій непростій справі повертає нам віру в те, що українські суди все ж в змозі приймати якісні і незаангажовані рішення. Скасоване роз'яснення податкового органу фактично змушувало імпортерів закладати витрати на гарантійний ремонт у вартість продукції кінцевому споживачеві, що в умовах існуючої жорсткої конкуренції, боротьби за лояльність кожного клієнта і умов гри, що постійно міняються, на ринку могло б фактично привести ринок автомобільних продажів до колапсу. Ми розуміємо, що органи державної податкової служби будуть оскаржити рішення суду першої інстанції, але щиро сподіваємося і віримо в те, що вищестоящі інстанції підтримають рішення суду першої інстанції як таке, яке повністю відповідає закону і логіці відповідних правовідносин"- прокоментував перемогу колег керівний партнер і керівник напряму автомобільного сектора АТ Arzinger Тимур Бондарев.

За інформацією прес-служби Arzinger.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини