Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Медіаправо": про складнощі захисту медіаконтенту в Інтернеті

30 січня 2012, 12:57
260
0
Реклама

27 січня 2012 року в готелі "Київ" відбулася щорічна професійна конференція "Медиаправо-2012", мета якої - обмін досвідом і вироблення практичних рекомендацій з найбільш актуальних правових питань в області телебачення, кіновиробництва, реклами і спонсорства, дистрибуції медіаконтенту і суміжних галузей.

Під час 4-ої сесії експерти обговорили проблеми використання медіаконтенту в мережі Інтернет, захисту авторського права і суміжних прав. Керівний партнер DD&I IP Agency Наталія Мещерякова розповіла про баланс інтересів правовласника і користувача у рамках теми контрафакта і піратство, а представник Мінюсту, судовий експерт Юрій Охромеев детально зупинився на проблемах збору доказової бази.

Так, найбільш поширеними видами правопорушень в Інтернеті являються наступні:

- неправомірне використання торгової марки на web- сторінці і в доменному імені;
- вільне поширення або продаж продукту, який містить об'єкт інтелектуальної власності;
- використання об'єкту інтелектуальної власності безпосередньо в контенті web- сторінки.

Проблеми збору доказів при здійсненні правопорушення в мережі Інтернет торкаються і визначення обличчя правопорушника, і фіксації правопорушення, а особливо - дати його здійснення, розповів Ю. Охромеев. Цікаво, що в РФ фіксувати достовірність доказів має право нотаріус, але тільки доки справа не передана до суду. Нотаріус перевіряє домен, оглядає сторінку, робить скриншоти, які підшиваються в протокол і тому подібне. Українські нотаріуси відмовляються виконувати такі дії, мотивуючи відсутністю таких в Інструкції. Тому в Україні для подібних цілей використовують експертне дослідженняу рамках якого і проводяться усі вищезгадані дії. "Це чудовий механізм, який матиме попит до внесення змін до законодавства"- відмітила юрисконсульт "Студії 1+1", адвокат Ірина Стройко.

Якщо зафіксувати порушення це ще півбіди, то знайти порушника буває набагато важче. Найчастіше за порушення в Інтернеті, якщо порушник не знайдений, відповідають власники сайтіврозповіла юрист ЮФ "Василь Кисиль і Партнери" Тетяна Кудрицкая. Проблема в тому, що власник сайту і суб'єкт, на якого делеговане доменне ім'я, - не завжди одно і те ж особа. І ця особливість не врегульована законодавчо, як і багато інших.

Під час панельної дискусії "Захист медіаконтенту в мережі Інтернет. Чи існують ефективні рішення"? директор юрдепартамента "Медіа Групы Україна" Катерина Кокот проаналізувала норму законопроекту № 6523 (прийнятий в першому читанні ще в лютому 2011 року), згідно якої провайдер також відповідальний за правопорушення свого клієнта, і повинен стежити за контентом. Державні органи намагаються встановити механізм реагування провайдерів, солідарну відповідальність і так далі, але ця робота ведеться по-різному, різними організаціями, відмітив замголови Української антипіратської асоціації Ігор Михайлов. Експерти висловили надію на адекватність законодавця при прийнятті подібних нормативних актів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини