Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Альтернативний законопроект про вищу освіту представлений у ВР

4 січня 2012, 14:50
1088
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 9655-1 про вищу освіту, внесений народними депутатами Арсенієм Яценюком і Лесею Оробец (НУНС). Законопроект є альтернативним проекту № 9655представленому раніше Кабінетом Міністрів.

За словами авторів, проект спрямований, окрім іншого, на реалізацію загальноприйнятої у всьому світі концепції безперервної освіти ("освіта упродовж усього життя").

Значна увага в законопроекті приділена темі зовнішнього незалежного оцінювання (ВНО) при прийомі у внз. Зокрема, передбачено, що особа, яка пройшла ВНО, має право ознайомитися зі своєю сертифікаційною роботою після її перевірки і отримати засвідчену копію цієї роботи. Серед інших правил надходження передбачено, що абітурієнтам, які досягли особливих успіхів у вивченні окремих предметів, в професійній або творчій діяльності, при вирішенні питань зарахування можуть налічуватися додаткові бали.

Законопроект передбачає, що студент може проходити навчання по індивідуальному плану, за умови, що упродовж останнього навчального року він виконував учбовий план і не мав академзадолженностей. Також передбачена можливість проходження навчання у якій-небудь галузі знань в іншому внз в Україні або за кордоном із зарахуванням отриманих кредитів у рамках виконання програми по основному учбовому плану.

Що стосується плати за навчання, то проектом передбачено, що її розмір плати не може залежати від джерел оплати (державні кошти або засоби юридичних або фізичних осіб). Розмір плати за навчання для студента або докторанта не може змінюватися впродовж терміну навчання. ВНЗ може надавати студентам і докторантам гранти на плату навчання за особливі успіхи в навчанні і науковій роботі.

Законопроект також вводить нове для цього закону поняття - державні гранти на здобуття вищої освіти. Розмір гранту включає оплату вартості навчання у вищому учбовому закладі і засобу на виплату стипендії.

Проект передбачає, що вищий учбовий заклад, який впродовж двох років підряд не здійснює прийому на навчання, підлягає припиненню як юридична особа.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини