Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС: штраф за неналежне виконання постачання обкладається ПДВ

14 грудня 2011, 12:20
5177
10
Реклама

Листом № 6727/7/15-3417-26 ДПС роз'яснила, що штраф за несвоєчасне постачання товарів (послуг) або затримку їх оплати обкладається ПДВ, оскільки є компенсацією вартості товарів або послуг.

У аргументацію такої позиції податкова служба посилається на абзац 2 пункти 188.1 НКзгідно з яким до складу договірної (контрактною) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

З цього, за логікою ДПС, витікає, що засоби, отримані як сума штрафу за затримку оплати або постачання товарів (послуг) або інші дефекти виконання зобов'язання, необхідно розцінювати як компенсацію вартості товарів (послуг), а значить, включати їх у базу обкладення ПДВ.

Документально це оформляється таким чином. Спочатку платник податків виписує контрагентові податкову накладну, а потім на суму штрафу за затримку оплати або постачання товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до податкової накладної, оскільки збільшується вартість постачання товарів (послуг).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини