Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості реєстрації товарних знаків по "Мадридській" системі

23 листопада 2011, 13:39
209
0
Реклама

Тема інтелектуальної власності є більш ніж актуальною для України, оскільки в даний момент назріла гостра необхідність оцінки бізнесу. Самі по собі дії з оцінки дають можливість зробити бізнес ефективнішим.

Як відмічає Тетяна Павлюкпрезидент Федерації оцінювачів бізнесу і інтелектуальної власності, - у більшості підприємств на балансі в графі "нематеріальні активи" немає нічого окрім програмного забезпечення, що звичайно ж не відповідає дійсності. Ці активи, безумовно, існують, але умисне не відображаються. За кордоном, наприклад, до цього відносяться серйозніше. Крім того, актуальність теми інтелектуальної власності для України підкреслює і статистика. За результатами опитування проведеного адвокатською компанією Arzinger, за останніх 3 року близько 82% підприємств стикалися з конфліктами у сфері інтелектуальної власності.

У рамках круглого столу підвищень інтерес викликала тема Бенатова Данилопатентного повіреного з Болгарії, який говорив про використання українськими заявниками "Мадридської" системи міжнародної реєстрації товарних знаків.

Існування "Мадридської" системи забезпечується рядом документів, основним з яких являється Мадридська угода про міжнародну реєстрацію знаків від 1891 р. Управління Мадридською системою здійснює Міжнародне бюро Всесвітньої Організації Інтелектуальної власності (Женева, Швейцарія). Завдяки продуманому механізму, Мадридська система пропонує власникам товарних знаків можливість охорони що належить їм товарних знаків в декількох країнах (Члени Мадридського союзу) шляхом простої подачі однієї заявки безпосередньо в національне або регіональне відомство по товарних знаках. Зареєстрований таким чином міжнародний знак є еквівалентом заявки або реєстрації цього знаку, здійсненої безпосередньо в кожній з країн, вказаних заявником. Якщо впродовж певного терміну відомство по товарних знаках вказаної країни не відмовляє в охороні знаку, то вона здійснюється на тих же умовах що і інші товарні знаки, зареєстровані в цьому відомстві.

Учасниками Мадридської угоди є 85 країн світу, що дає хороші можливості для розвитку бізнесу за кордоном.

За період з 1.01.1992 по 20.11.2011г. з України було подано 1648 міжнародних заявок з вказаними класами: на першому місці - реклама, на другому - продукти харчування, і на третьому - фармацевтика.

Якщо у вас є бізнес і ви хочете вийти на міжнародний ринок, говорить пан Бенатовто у більшості країн вам доведеться звертатися до іноземного патентного повіреного. Це довго, це фінансово невигідно, плюс до усього в кожній країні доведеться проходити одну і ту ж процедуру. На відміну від такої "класичної" схеми, "Мадридська" система дозволяє подати одну заявку, використовуючи одного патентного повіреного (у Україні це можна зробити через Укрпатент, приміром).

"Мадридська" система передбачає 3 рівні:

- національне відомствокуди ви подаєте заявку (Укрпатент);

- міжнародне бюро у Женеві, де заявки проходять експертизи;

- приймаюче відомство (їх може бути декілька, відповідно залежно від кількості вказаних в заявці країн). На цей етап заявки потрапляють тільки після вдалого проходження експертиз в міжнародному бюро.

Плюси "Мадридської" системи говорять самі за себе, і полягають в наступному:

- простота ведення діловодства;

- відносно невисокі фінансові витрати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини