Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У "Астерс" порадили як вийти на IPO

31 жовтня 2011, 18:39
533
0
Реклама

Обговорювані питання стосувалися механізмів розміщення акцій і єврооблігацій на іноземних фондових біржах, податкових і регуляторних особливостей корпоративної реструктуризація групи і вибору юрисдикції для установи емітента, антимонопольних питань, особливостей роботи з різними фондовими біржами. Як бачимо, під час бізнес-сніданку, який закінчився практично обідньої пори, обговорювали дуже багато питань. Спробуємо зупинитися тільки на найцікавіших.

Де заснувати холдинг для IPO?

Залучення іноземного капіталу є однією з основних можливостей компаній для розвитку бізнесу і отримання фінансування. По словах Олексія Демьяненкосьогодні українське законодавство фактично не дозволяє українським компаніям безпосередньо випускати свої акції на іноземних фондових майданчиках. Така можливість передбачена у разі отримання дозволу комісії з цінних паперів. Акції українських емітентів не можуть бути номіновані в іноземній валюті. Але це є умовою для того, щоб здійснити розміщення акцій за кордоном.

Умовою для розміщення на іноземному фондовому майданчику являється пряме розміщення українського емітента. Юрист відмітив, що на сьогодні цей момент не може бути реалізований, тому на практиці використовуються інші схеми, способи і методи залучення акціонерного капіталу.

Найбільш поширеним і простим є випуск акцій холдингової компанії, яка заснована за кордоном. Залишається тільки вибрати юрисдикцію для установи холдингової компанії.

По словах Олексія Демьяненкоякий виходив з практичного досвіду, якщо IPO проект структурується через випуск акцій іноземної холдингової компанії, то найчастіше використовують три юрисдикції - Люксембург, Нідерланди і Кіпр. При цьому на першому місці коштує Люксембург.

Як відмітив юрист, не дивлячись на те, що між Україною і Люксембургом немає податкової конвенції, ця юрисдикція є найбільш популярною. У Люксембурзі досить швидко регулятор затверджує проспект емісії (основний документ, який готується в процесі виходу на ринки акціонерного капіталу). Проспект емісії затверджується регулятором або в країні розміщення, або в країні установи холдингової компанії. По словах Олексія Демьяненкоу Люксембурзі процес затвердження проспекту емісії проходить досить швидко. У свою чергу регулятор на Кіпрі іноді може стверджувати 4-6 місяців. "За ситуації, коли ринки капіталу схильні надзвичайною волотильности, коли вікна для розміщення відкриваються і закриваються неймовірно часто, час необхідний для затвердження проспекту грає дуже велику роль. Чим швидше ми затвердимо проспект, тим більше шансів потрапити в це вікно, коли інвестори готові дати гріш за акції вашої компанії". - відмітив юрист.

Під час бізнес-сніданку обговорювали дуже багато питань

Яким чином вирішується проблема з податковою?

Як вже говорили, між Україною і Люксембургом податкової конвенції немає. Але юристи, звичайно ж, вирішують цю проблему. По словах Олексія Демьяненко між люксембурзькою і українською компаніями ставлять ще одну - субхолдингову компанію. Остання, як правило, засновується на Кіпрі. Юрист відмітив, що холдинг повинен існувати у формі публічної компанії тому, що компанія повинна пропонувати свої акції для купівлі інвесторів на біржі. Субхолдингова компанія на Кіпрі може бути заснована у формі приватної компанії. Пан Демьяненко говорить, що таким чином можна заощадити засоби на установу цієї компанії, на її зміст. "Якщо ж ми структуруємо вихід на ринки капіталу через імпорт, то треба розуміти, що затвердження проспекту може затягнутися (навіть до напівроку)". - відмітив юрист.

Також треба звертати увагу на прийнятність юрисдикції в очах інвестора. Усі розуміють, що Кіпр не настільки прийнятний для інвестора як Люксембург, який має більший авторитет.

Якщо холдингову компанію засновують на Кіпрі і структурують випуск акцій через Кіпр, то існує ряд вимог законодавства, які треба враховувати. Так, публічна кіпрська компанія (у формі якої повинен існувати емітент) повинна мати як мінімум 7 акціонерів. Статутний капітал кіпрської компанії має бути не менше 30 000 євро. Олексій Демьяненко відмітив, що акціонери можуть бути номінальними, яких надали кіпрські адвокати. З номінальними акціонерами полягають трастові угоди або угода про номінальний сервіс, і таким чином виконуються вимога законодавства про склад акціонерів компанії. При цьому слід розуміти, що упродовж усього періоду існування компанії кількість її акціонерів не може бути меншою семи.

Керівний партнер Армен Хачатурянпартнер Ігор Свечкарь і юрист Олексій Демьяненко - ділилися своїм досвідом і давали поради.

Чим привабливий іноземний холдинг і що дає реструктуризація вашого бізнесу шляхом установи компанії за кордоном?

Олексій Демьяненко відповідаючи на це питання, в першу чергу нагадав про захист від рейдерських атак. Наявність холдингу за кордоном дає можливість для застосування міждержавних конвенцій про захист інвестицій. Також це можливість приховати власників бенефіціарів, які не фігуруватимуть в якості власників бізнесу в публічних реєстрах. Таким чином, власність групи ховається від очей зовнішнього світу.

Адвокат відмітив, що при реструктуризації на Кіпрі важливим є питання отримання статусу податкового резидента. У цій країні на сьогодні дуже вигідний режим оподаткування. А між Україною і Кіпром підписана конвенція, яка дає великі переваги по оподаткуванню. Тому наявність статусу податкового резидента на Кіпрі має дуже велике значення. Якщо такого статусу не буде, то конвенцію застосовувати можливості теж не буде.

Як відмітив Олексій Демьяненкодля того, щоб кіпрські податкові органи дали кіпрській компанії статус податкового резидента необхідно, щоб ця компанія була до певної міри автономної. "Наприклад, якщо ви напишіть в статуті кіпрського холдингу, що для ухвалення певних рішень директорам необхідно отримувати згоду українських власників, то існує великий ризик того, що кіпрські податкові органи вам не дадуть статус податкового резидента. Тому, що холдинг фактично контролюватиметься з України. І автономія на Кіпрі його істотно обмежена. Тому питання податкові і отримання статусу податкового резидента повинні аналізуватися з особливою ретельністю при структуризації холдингу". - відмітив юрист.

Також, для отримання статусу податкового резидента на Кіпрі треба, щоб більшість директорів мали кіпрське громадянство. Якщо два директори матимуть громадянство України, а один - кіпрське, то статусу податкового резидента Кіпру не дадуть.

В процесі бізнес-сніданку, юристи порушили багато інших цікавих практичних питань, які важливі для представників бізнесу.

Кристина Венгриняквипускаючий редактор ТН "Правовий консалтинг" компанії "ЛІГА: ЗАКОН"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини