Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховному Суду України розширили повноваження

20 жовтня 2011, 14:45
127
0
Реклама

Законодавчий акт спрямований на удосконалення порядку розгляду справ Верховним Судом і поліпшення його діяльності як найвищого судового органу.

Відповідні зміни внесені в закони "Про судоустрій і статус суддів", "Про доступ до судових рішень", а також до Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Господарського процесуального кодексу України і Карно-процесуального кодексу України.

Зокрема, передбачено повноваження Верховного Суду приймати нове рішення за результатами перегляду справ, яке підлягає обов'язковій публікації на офіційному сайті Верховного Суду; встановлена обов'язок судді при розгляді справ використовувати висновки Верховного Суду про застосування норм матеріального права; змінений порядок перегляду справ у Верховному Суді - справи переглядатиме колегія суддів із складу відповідної палати, а у визначених процесуальним законом випадках - спільним засіданням палат або усім складом Верховного Суду.

Документом передбачено, що до складу Верховного Суду входять сорок вісім суддів, з числа яких обирають Голову Верховного Суду, Першого заступника Голови Верховного Суду і чотирьох заступників Голови Верховного Суду України. У Верховному Суді діють:

- Судова палата у адміністративних справах;

- Судова палата у господарських справах;

- Судова палата у кримінальних справах;

- Судова палата у цивільних справах.
До складу судової палати входять судді відповідної спеціалізованої юрисдикції (цивільною, карною, господарською, адміністративною).

Законом також визначаються механізми розгляду справ, які накопичилися у Верховному Суді. Зокрема, передбачається, що касаційні скарги на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до Верховного Суду до 15 жовтня 2010 року включно, які призначені судом до касаційного розгляду, розглядаються Верховним Судом в порядку і в межах повноважень, які діяли до набуття чинності ухваленого Закону, до завершення розгляду таких скарг, але не пізніше за 1 листопада 2011 року. Після чого, нерозглянуті касаційні скарги мають бути передані до Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ. Відповідний законопроект зареєстрований під номером 9151.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини