Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ визнав неконституційним адміністративне затримання за непокору міліції і на термін більше 72 годин

13 жовтня 2011, 12:30
4398
5
Реклама

Конституційний Суд України оголосив сьогодні рішення, прийняте 11 жовтня 2011 року в справі за конституційним уявленням 50 народних депутатів України про відповідність Конституції окремих положень КоАП і Закону "Про міліцію" (справа про терміни адміністративного затримання).

КСУ визнав неконституційними положення КоАП :

- про можливість затримання осіб без мотивованого рішення суду на термін більше 72 годин (частини 2, 3, 4 ст.263 КоАП).

- про числення терміну адміністративного затримання з моменту доставления правопорушника для складання протоколу (частина 5 ст. 263 КоАП).

Суд виходив з того, що через принцип верховенства права затримання без мотивованого рішення суду в адміністративному процесі не може тривати довше, ніж затримання в карному процесі (сімдесят дві години), а затримання "строком до десяти діб" явно перевищує цей термін. Норма КоАП про затримання "до моменту розгляду справи судом" не може вважатися конституційною унаслідок невідповідності принципу правової визначеності.

Що стосується визначення моменту адміністративного затримання, то Суд, визнаючи відмінність між доставлением і адміністративним затриманням, проте, виходить з того, що і те, і інше являється за своєю суттю примусовою мірою, що обмежує право людини на свободу і особисту недоторканість. А невизначеність у вирішенні питання про час доставления може привести до зловживань з боку відповідних органів і час затримання фактично може тривати більше, ніж 72 години.

Неконституційним визнано і положення абзацу 6 пункту 5 частин 1 ст. 11 Закону "Про міліцію", яким міліції надавалося право затримувати і містити до розгляду справи судом (але не більше ніж 24 години) в спеціально відведених для цього місцях осіб, що виявили непокора законній вимозі працівника міліції. Тут КСУ у своїх виводах виходив з того, що поняття "непокори" і "злісної непокори" є різними по своїй правовій суті, причому перше (на відміну від другого) не є адміністративним правопорушенням, а тому не може бути основою для адміністративного затримання.

Верховній Раді рекомендовано привести КоАП у відповідність з цим рішенням КСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини