Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС: сторонні організації не звільняються від ПДВ по транзитних послугах

13 жовтня 2011, 09:16
1110
0
Реклама

Державна податкова служба листом № 246/7/15-3417-01 від 20 вересня 2011 року надала роз'яснення про застосування ПДВ при наданні супутніх транзиту вантажів послуг.

Пункт 197.7 НК звільняє від сплати ПДВ операції з поставки транзитних послуг (як при транзиті пасажирів, так і при транзиті вантажів), а також операції з поставки послуг, пов'язаних з транзитом.

ДПС виходить з того, що транзитні послуги (роботи) - це безпосередньо пов'язана з транзитом вантажів (перевезенням транспортними засобами під митним контролем через територію України між двома пунктами або у межах одного пункту пропуску через кордон) підприємницька діяльність, причому обов'язково здійснювана у рамках договорів (контрактів) перевезення, транспортної експедиції, доручення, агентських угод і так далі (згідно ст. 1 Закону "Про транзит вантажів").

Причому, згідно ст. 7 того ж Закону, відповідні договори (двох- чи багатосторонні) повинні полягати між учасниками транзитуа транзитні послуги повинні споживатися за межами митної території України.

Учасниками транзиту (по ст. 1 Закону) є, з одного боку, власники вантажівз іншої - суб'єкти, що надають транзитні послуги (перевізники, порти, станції, експедитори, морські агенти, декларанты, и т.п.). Таким чином, без власника вантажу як одній із сторін договір не вважатиметься договором про транзитні послуги.

І, як наслідок, будь-які послуги у рамках інших договорів (зокрема, послуги, що надаються "сторонніми організаціями" по договорах між цими організаціями і підприємствами, що надають транзитні послуги) не звільняються від обкладення ПДВ по пункту 197.8 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини