Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент потурбувався про практичну реалізацію Антикорупційного закону

12 жовтня 2011, 16:30
1431
0
Реклама

Президент роздав завдання по реалізації що нещодавно набуло чинності Закону "Про основи попередження і протидії корупції".

1. Насамперед Глава держави поклав (правда, тимчасово) функції спеціально уповноваженого органу з питань антикорупційної політики на Мінюст. За законом такий орган створюється Президентом з метою координації реалізації органами виконавчої влади визначеної Президентом антикорупційної стратегії (ст. 5 Закону).

При цьому, сам проект Національної стратегії по запобіганню і протидії корупції, допрацьований з урахуванням пропозицій членів Національного антикорупційного комітету, також повинен подати Мінюст в двотижневий термін (починаючи з сьогоднішнього дня). А до 1 грудня - внести на розгляд ВР проект закону про майбутнє повноцінному уповноваженому органі з питань антикорупційної політики.

Крім того, Мінюсту доручено вжити заходи по формуванню і веденню Єдиного держреєстру осіб, що зробили корупційні діяння.

2. Кабмін отримав завдання до 15 листопада розробити і подати на затвердження указ Президента про порядок проведення спеціальної перевірки осібщо претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, і підготувати центральні і місцеві органи виконавчої влади до впровадження з 1 січня такої перевірки.

Також в зоні відповідальності КМУ своєчасна подача визначеними Законом особами декларацій про майноприбутках, витратах і зобов'язаннях фінансового характеру, а також своєчасне обнародування таких відомостей за минулий рік.

3. Президент доручив СБУ і МВС при участі ГПУ до 1 листопада розробити і впровадити механізми захисту співробітників правоохоронних органів від незаконного втручання і тиску з боку посадовців, відносно яких розслідуються справи по фактах корупційних проявів.

4. Генпрокуратурі в якості пропозиції рекомендовано розглянути ідею періодичного обнародування переліку резонансних кримінальних справ про злочини у сфері службової діяльності і професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг, для інформування про хід розкриття таких справ. Крім того, Президент запропонував ГПУ налагодити з СБУ, МВС, Міноборони і ДПС системна взаємодія і оперативний обмін інформацією про виявлені і розкриті корупційні правопорушення.

Указ Президентащо містить усі вищеперелічені заходи по реалізації Закону, сьогодні набув чинності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини