Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГНСУ надала рекомендації по анулюванню реєстрації платника ПДВ

12 жовтня 2011, 10:31
1568
0
Реклама

У листі від 30.09.2011 року № 1918/7/15-3317 ГНСУ представила методичні рекомендації по проведенню процедури анулювання реєстрації особи як платника ПДВу разі отримання від держреєстратора відомостей про внесення в ЕГР записів про відсутність особи по його місцезнаходженню або про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Зокрема, в рекомендаціях ГНСУ звернуло увагу на те, що згідно ч. 1 ст. 19 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців" юридична особа зобов'язана подавати (посилати) держреєстраторові реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Картка подається щорічно впродовж місяця, що йде за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року після реєстрації. При невступі картки в зазначений термін держреєстратор зобов'язаний направити рекомендованим листом впродовж 5 робочих днів з дати, встановленої для представлення реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення про необхідність представлення вказаної реєстраційної картки. Аналогічне повідомлення держреєстратор повинен оправити у разі вступу від органу ДПС повідомлення про відсутність юридичної особи по його місцезнаходженню.

У разі ненадання юридичною особою впродовж місяця з дати вступу йому відповідного повідомлення, реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, держреєстратор повинен внести в ЕГР запис про відсутність підтвердження вказаних відомостей на дату, встановлену для чергового представлення реєстраційної картки. Якщо держреєстраторові повернений рекомендований лист, він повинен внести в ЕГР запис про відсутність юридичної особи по його місцезнаходженню.

Інформацію про внесення цих записів держреєстратор повинен впродовж робочого дня, але не пізніше 10:00 наступного робочого дня, передати, у тому числі, органам ДПС. А ті, у свою чергу, на підставі цієї інформації впродовж дня з моменту отримання відомостей готують проект рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 6-НДС, який передається комісії з проведення анулювання реєстрації платників ПДВ. Крім того, наявність в ЕГР запису про відсутність юрособи по вказаному місцезнаходженню є однією з підстав для винесення судової ухвали про припинення юридичної особи, не пов'язаної з банкрутством юридичної особи.

Нагадаємо, що наявність в ЕГР записів про відсутність особи по його місцезнаходженню або про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу - не єдина основа для анулювання свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ. Повний перелік таких підстав вказаний в п. 184.1 НК. Крім того, слід зазначити, що ГНСУ визнала, що процедура внесення в ЕГР запису про відсутність фізичного особи-підприємця за місцем проживання відсутня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини