Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Російський досвід "європротоколів" ставить під сумнів їх ефективність

29 вересня 2011, 12:14
239
0
Реклама

28 вересня компанія "ЛИГА: ЗАКОН" зібрала за своїм круглим столом провідних вітчизняних фахівців в області автоправа, щоб обговорити з ними особливості набуття чинності останніх законодавчих змін, що стосуються відміни технічного огляду, підстав для зупинки співробітниками ДАІ транспортних засобів, а також введення "європротоколів". Враховуючи той факт, що питання правовідносин на дорозі не втрачає своєї актуальності, на запрошення "ЛИГА : ЗАКОН" відгукнулася велика кількість журналістів, адвокатів, представників страхових компаній. Досить плідною вийшла дискусія автолюбителів з представниками державної автомобільної інспекції, які також були присутніми на заході.

Ганна Самойленко

ТЕХОГЛЯД

В ході першої частини круглого столу адвокат Національної правової палати Ганна Самойленко освітила останні законодавчі нововведення в частині прав і обов'язків учасників дорожнього руху. За її словами, після прийняття змін відносно відміни надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень залишається низка невирішених запитань, як в законодавчих нормах, так і в їх практичному застосуванні. Зокрема, адвокат називає відміну технічного контролю в ДАІ для звичайних автомобілістів досить позитивною новелою, згідно якої технічний огляд проводитиметься в спеціалізованих установах, що пройшли акредитацію в органах влади і отримали відповідну ліцензію. Проте фактично, така норма не реалізуються на практиці, оскільки зараз ніхто не може відповісти на питання - "де автолюбителі зможуть пройти такий технічний огляд", адже на даний момент відповідні дозволи СТО ще не видаються.

Доповідь представників МВС України викликала у учасників круглого столу безліч питань

ЗУПИНКА АВТОМОБІЛЯ ІНСПЕКТОРОМ

Позитивно можна оцінити також зміни, завдяки яким усі підстави для зупинки транспортного засобу чітко прописані в єдиному нормативному акті - Законі України "Про міліцію". Проте слід зауважити, що ці підстави залишаються досить широкими - Закон передбачає 12 випадків, при яких інспектор ДАІ має право остановливать Ваш автомобіль. Серед них найбільші спори викликає пункт відносно проведення оперативних заходів, оскільки цей привід зупинки автомобіля може стати способом зловживання інспектором ДАІ своїми повноваженнями.

У теж час, Олег Сірийголовний інспектор відділу організації роботи ДПС Управління ДАІ МВС України відмічає і часті факти зловживання водіями своїми правами у разі зупинки їх транспортних засобів. Так, записуючи видеролики при зупинці автомобіля, за словами Олега Сірого, громадяни намагаються здійснювати дії контролю за співробітниками ДАІ, не маючи на це ніяких повноважень.

В ході виступу, представник влади також підкреслив, що автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху транспортним засобом без його зупинки, в результаті якої власникам автомобіля раніше спрямовувалися так звані "листи щастя", відсутня вже два роки. Інші прилади фіксації порушення використовуються лише в ручному режимі, безпосередньо при зупинці автомобіля і бесіди з водієм.

Владислав Подоляк

"ЄВРОПРОТОКОЛИ"

Друга частина круглого столу була присвячена введенню в Україні повідомлень про дорожньо-транспортну подію, які в народі називають "європротоколами". В ході свого виступу Владислав Подолякадвокат ЮФ "Василь Кисиль і партнери" нагадав, що ще в лютому цього року Верховна Рада ухвалила Закон, який дозволяє водіям у разі аварії не викликати співробітників ДАІ. А саме, коли в ДТП немає потерпілих, обидві машини застраховано, а обидва водії тверезі і згодні з причинами аварії, водій, у якого є поліс автогромадянки, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху - не платить штраф і не ризикує позбутися прав. У таких випадках Закон дозволяє учасникам ДТП скористатися правом спільно скласти повідомлення про цю подію, яка пізніше спрямовується в страхову компанію для відшкодування збитків.

Між тим, фахівець вказує на низку складних запитань, які можуть виникнути у учасників дорожньо-транспортної події при використанні "європротоколів". Приміром, максимальна сума збитку, яку страхова компанія зобов'язана відшкодувати на підстави такого повідомлення, - складає 10 тисяч гривен, проте наскільки правильно учасники ДТП зможуть оцінювати розмір завданого збитку на місці аварії? Крім того, що робити у разі, якщо винен учасник аварії після підписання "європротоколу" змінив свою позицію? Чи можна використовувати "європротокол", якщо в ДТП потрапили більше двох автомобілів і усі вони хочуть врегулювати ситуацію мирним шляхом?

Олександр Квятковский

ПЕСИМІЗМ СТРАХОВИКОВ

Ще більше питань до застосування повідомлень про ДТП виникло у Олександра Квятковскогодиректори департаменту врегулювання збитків Страхової Компанії "Універсальна", який не розділяє оптимізму відносно "європротоколів". За його словами, в ефективності таких повідомлень можна засумніватися, оскільки у Росії, де вони були введені ще в 2009 році, "європротоколи" використовують лише 14% учасників усіх ДТП в країні. Також він прогнозує масу зловживань особами, які за допомогою "європротоколів" захочуть "поправити" своє матеріальне становище. Також, ще абсолютно не ясно яким чином страховими компаніями проводитимуться розслідування умов дорожньо-транспортних подій, учасники яких планують отримати покладену страховку.

Отже, на сьогодні до моменту фактичного введення "європротоколів" вже можна чітко спрогнозувати ряд проблем, які виникнути при їх застосуванні. Наскільки підтвердяться ці побоювання - за словами експертів, покаже лише час, проте усіх проблем на дорозі вони не вирішать.

Сергій Саченкоголовний редактор ТН "Правовий консалтинг" компанії "ЛИГА: ЗАКОН"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини