Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: самостійно виявив заниження - отримай пеню в нагородження

1 липня 2011, 17:20
1636
1
Реклама

Як випливає з листи ДПАУ від 03.06.2011 № 10407/6/16-1515-26 пеня у розмірі 120 % облікової ставки НБУ нараховується і при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов'язання. Пеня нараховується на суму заниження і за увесь період заниження з дня настання терміну погашення податкового зобов'язання по день фактичної сплати (включно) суми заниженого податкового зобов'язання.

У обгрунтування своєї позиції податкова посилається на п. 129.1.2 НКзгідно з яким пеня нараховується, зокрема, в день настання терміну погашення податкового зобов'язання нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження і за увесь період заниження. Розмір же пені згідно пп. 129.4 НК складають 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження.

Нагадаємо, що згідно п. 50.1 НК при самостійному виявленні платником податків помилок, допущених в представлених раніше податкових деклараціях, він зобов'язаний направити уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації або відобразити виправлені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період. При цьому в першому випадку він зобов'язаний сплатити суму недоїмки і штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подачі такого уточнюючого розрахунку. У другому - відбити суму недоплати у складі декларації наступного звітного періоду, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання по цьому податку. Про пеню в цій статті не сказано, але, мабуть, одного покарання для таких платників податків мало.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини