Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба затвердила нову Інструкцію по стягуванню акцизу

25 червня 2011, 12:10
1025
0
Реклама

Наказом Держмитслужби від 23 травня 2011 року № 409 затверджена Інструкція про порядок стягування акцизного податку при ввезенні товарів на митну територію України суб'єктами господарської діяльності.

Документ ще не набув чинності. Він почне діяти через 10 днів з моменту офіційної публікації.

При цьому втратить силу ряд нормативно-правових актів Держмитслужби, що стосуються регулювання цього ж питання.

Нова Інструкція визначає процедуру стягування акцизного податку при ввезенні товарів на митну територію України суб'єктами господарської діяльності, контролю за своєчасністю його сплати і звільнення від оподаткування цим податком.

По суті, Інструкція розвиває положення НК. Встановлено, що при ввезенні товарів цей податок сплачується в національній валюті. При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти в національну здійснюється по офіційному курсу НБУ на дату представлення митної декларації до митного оформлення.

У разі виявлення фактів ввезення на митну територію України алкогольних напоїв і тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку митні органи вилучають такі товари і передають ті, що відповідають матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскації).

Окрім загальних станів Інструкція також включає розділи про:

- платниках податку;

- об'єктах оподаткування;

- звільненні від сплати податку;

- порядку числення податку;

- особливостях сплати податку з товарів, що підлягають маркіровці марками акцизного податку;

- особливостях оподаткування нафтопродуктів, ввезених в Україну, використовуваних як сировина для нафтохімічної промисловості.

Необхідно відмітити, що затвердження нової Інструкції обумовлене необхідністю приведення діючої нормативно-правової бази Держмитслужби у відповідність з податковим законодавством. Річ у тому, що накази, що втрачають силу, регулюють питання стягування акцизу за старим законодавством, тоді як з 1 січня 2011 року набув чинності Податковий кодекс, розділ VI якого присвячений питанням оподаткування акцизним податком.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини