Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуває чинності Порядок отримання дозволів на користування надрами

23 червня 2011, 16:11
2078
1
Реклама

24 червня 2011 року набуває чинності постанова Кабміну від 30 травня 2011 року № 615яким затверджений Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Порядок регулює питання надання спеціальних дозволів на користування надрами в межах території України, її континентального шельфу і виняткової (морський) економічної зони, а також визначає процедуру продовження терміну їх дії, переоформлення, видачі дубліката, призупинення дії або анулювання і внесення в них змін.

Дія Порядку поширюється на усі види користування надрами.

Дозволи видаються Госгеонедрами переможцям аукціонів з їх продажу, а також у ряді випадків, коли це можливо без проведення аукціону (наприклад, для геологічного вивчення або видобутку корисних копалин місцевого значення, а також торфу (на родовищах площею менше 1000 га).

Дозволи надаються на такі види користування надрами:

- геологічне вивчення родовищ корисних копалини;

- геологічне вивчення, у тому числі дослідницько-промислова розробка родовищ загальнодержавного значення;

- видобуток корисних копалин;

- геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідницько-промислова розробка родовищ з подальшим видобутком нафти, газу (промислова розробка);

- будівництво і експлуатацію підземних споруд, не пов'язаних з видобутком корисних копалин, у тому числі споруд для підземного зберігання нафти, газу і інших речовин і матеріалів, поховання шкідливих речовин і відходів виробництва, скидання стічних вод;

- створення геологічних територій і об'єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення;

- виконання робіт, передбачених угодою про розподіл продукції.

На кожен вид користування надрами в межах конкретної ділянки видається окремий дозвіл. Одному заявникові може видаватися дозвіл на здобич одного виду корисних копалини на декількох близько розташованих родовищах, якщо доцільність їх спільної здобичі підтверджується рішенням Держкомісії України по запасах корисних копалини.

В межах однієї ділянки надр можуть проводитися роботи по геологічному вивченню і здобичі різних видів корисних копалини за декількома дозволами. При цьому в угоді на користування надрами вказуються просторові межі кожного виду корисної копалини.

Відмітимо, що законодавством про надра встановлено, що користування надрами здійснюється на підставі спеціальних дозволів, отриманих у встановленому законодавством порядку. Після внесення змін до цього законодавства принципово змінився порядок отримання таких дозволів, зокрема, якщо раніше право на отримання такого дозволу було конкурсним, то тепер вони продаються на аукціонах (см Кодекс про надра, Закон "Про нафту і газ"). У виконання нових норм законодавства і ухвалений описаний документ. До речі, про порядок проведення аукціонів читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН Набув чинності порядок продажу дозволів на користування надрами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини