Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Янукович ветував зміни до Закону про держзакупівлі

17 червня 2011, 16:25
1558
1
Реклама

Президент України Віктор Янукович застосував право вето до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель" (проект №7532).

"Істотне розширення переліку випадків, на які не поширюватиметься дія закону і процедур закупівель, може привести до обмеженню конкуренції у відповідних сферахпідвищенню корупційних ризиків під час здійснення відповідних закупівель, а також до неефективних витрат бюджетних коштів і додаткових бюджетних витрат"- сказано в пропозиціях Глави держави до вказаного Закону, які поступили до парламенту.

На думку Президента, пропоновані зміни не відповідають конституційним основам забезпечення державою захисту конкуренції в підприємницькій діяльності (стаття 42 Конституції України) і не можуть бути підтримані.

Зокрема, Глава держави вважає за доцільне не виводити з-під сфери дії Закону "Про здійснення державних закупівель" випадки, коли предметом державних закупівель є: товари і послуги, які закуповуються органами і установами виконання покарань, слідчими ізоляторами (виробничими майстернями і підсобними господарствами таких установ і ізоляторів); товари і послуги, які безпосередньо закуповуються для проведення виїзних гастрольних заходів творчих колективів і виконавців, а також культурно-мистецьких і туристичних заходів і фестивалів; корма для циркових тварин; товари і послуги для створення нових постановок (концертів), виготовлення (створення) початкових відео матеріалів, аудіовізуальних творів; товари і послуги, призначені безпосередньо для забезпечення проведення будь-яких заходів і офіційних прийомів за участю президента України, голови Верховної Ради і членів Кабінету міністрів; послуги з авіаперевезення усіх державних офіційних делегацій.

"Крім того, зважаючи, що Закон значно розширює можливості застосування процедури закупівлі у одного учасника, вважаю за доцільне поставити питання про вилучення з діючого переліку предметів закупівлі, повністю виведених з сфери дії закону України "Про здійснення державних закупівель", постачання електричної енергії; теплову енергію, її транспортування; послуги з централізованого опалювання, водопостачання і водовідведення"- сказано в тексті пропозицій Президента до ветованого Закону.

Відносно норми про обов'язковому страхуванні переможцем конкурсу товарів або послуг, коли сума рівна або перевищує 10 млн.грн., Президент відмітив, що така норма на практиці може по-різному трактуватися і привести до порушення прав переможців процедур закупівель. "Необхідно врахувати, що впровадження механізму страхування відповідальності переможця процедури закупівлі істотно обтяжить учасників процедур закупівель і викличе додаткове платіжне навантаження на переможців конкурсних торгів"- пояснює Глава держави.

Нагадаємо, раніше Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюев повідомив, що Україна планує допрацювати Закон про держзакупівлі, прийнятий 17 травня, з експертами Всесвітнього банку.

17 травня Верховна Рада прийняла законопроект № 7532 про внесення змін до законодавства про державні закупівлі, виконавши вимогу Єврокомісії і Всесвітнього банку. Раніше Євросоюз заморозив фінансову допомогу Україні, пообіцявши відновити її лише після підписання цього закону. В той же час незалежні експерти заявляли, що прийняття законопроекту №7532 погіршить ситуацію у сфері держзакупівель, зробивши її ще більше корупціогенною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини