Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опозиція запропонувала прогресивну шкалу оподаткування прибутків фізосіб

9 червня 2011, 15:10
2938
7
Реклама

Група депутатів з парламентської фракції БЮТ виступила з ініціативою зміни ставки податку на прибутки фізичних осіб, представивши до парламенту законопроект № 8638.

По-перше, автори пропонують встановити в пункті 167.1 Податкового кодексу "загальну" ставку на прибутки фізосіб в розмірі 10 % від бази оподаткування (від суми доходу), тоді як зараз вона складає усе 15 %.

По-друге, для окремих категорій осіб, чиї прибутки перевищують десятиразовий розмір мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (9410 гривен для поточного року)ставка за проектом зросте.

Для прибутків зверху 10-кратного розміру мінімальної зарплати (9410 гривен для поточного року) вона складе 17 % від суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого по 10 % ставці; зверху 20-кратного розміру (18820 гривен для поточного року) - 20 % від суми перевищення з урахуванням того ж податку; зверху 30-кратного розміру (28230 гривен для поточного року) - 30 % від суми перевищення з урахуванням того ж податку.

Метою такого встановлення прогресивної шкали оподаткування автори назвали "встановлення соціальної справедливості"зменшення податкового тиску на осіб з низькими прибутками і збільшення - на осіб з високими прибутками. Окрім цього, вони відмітили в пояснювальній записці, що при різниці між прибутками 10 % найбагатіших і 10 % найбідніших громадян в 10 разів виникає загроза соціальної стабільності і національної безпеки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини