Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ уточнив компетенцію держорганів по захисту українських експортерів

7 червня 2011, 13:15
561
0
Реклама

Постановою КМУ від 1 червня 2011 року № 578 внесені зміни в Порядок здійснення захисту інтересів вітчизняних товаровиробників під час проведення іноземними державами, їх економічними або митними об'єднаннями антидемпінгових, спеціальних захисних або компенсаційних розслідувань відносно імпорту товарів українського походження.

Зокрема, уточнена компетенція МЗС у цій сфері. У діючій редакції Порядку МЗС через закордонні диппредставництва України і інші органи виконавчої влади повинне сприяти Мінекономрозвитку (правонаступник Мінекономіки) в здійсненні захисту українських товаровиробників під час проведення розслідувань (Мінекономрозвитку забезпечує захист українських виробників в ході розслідування).

Тепер Кабмін уточнив, що Мінекономрозвитку має право через МЗС звертатися до закордонних дипломатичних представництв України для забезпечення захисту вітчизняних товаровиробників по час проведення розслідування, у тому числі по запитах про отримання інформаційно-аналітичних матеріалів і статистичної інформації про стан ринку країни перебування.

Крім того, уточнені повноваження закордонних диппредставництв України в цій сфері. Наприклад, вони будуть зобов'язані відстежувати в офіційних джерелах іноземних держав інформацію про наявність загрози порушення розслідування або про його збудження і оперативно інформувати Мінекономрозвитку через МЗС.

У діючій редакції вказано, що диппредставництва повинні інформувати Міністерство у разі вступу до них такій інформації. Тобто обов'язку відстежувати факти розслідувань у них немає.

Уточнені також питання участі української сторони в розслідуванні.

Постанова ще не набула чинності. Воно почне діяти з моменту офіційної публікації.

Відмітимо, що Порядком встановлений механізм здійснення центральними органами виконавчої влади захисту інтересів вітчизняних товаровиробників, що здійснюють операції з поставки товарів українського походження, під час проведення іноземними державами, їх економічними або митними об'єднаннями антидемпінгових, спеціальних захисних або компенсаційних розслідувань відносно імпорту таких товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини