Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Почав діяти новий порядок держнагляду у сфері телекомунікацій

6 червня 2011, 13:22
815
0
Реклама

6 червня 2011 року набуло чинності рішення НКРС від 28 квітня 2011 року № 200яким затверджена нова редакція Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій.

Внесення цих змін викликане, в першу чергу, необхідністю приведення Порядку у відповідність чинному законодавству.

Річ у тому, що в колишній редакції Порядок утримував посилання на Закон "Про основні начала державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Проте, починаючи з 30 червня 2010 року, дія цього Закону не поширюється на стосунки нагляду у сфері телекомунікацій. Відповідно, в новій редакції Порядку посилання на цей Закон відсутнє. Цим фактом обумовлені і інші корективи.

Зміни торкнулися низки запитань. Зокрема, змінений порядок організації і проведення планових і позапланових перевірок.

Наприклад, планові перевірки суб'єктів ринку телекомунікацій, їх відособлених підрозділів тепер здійснюватимуться не частіше за 1 раз в три роки згідно з квартальними планами, затверджуваним НКРС до 20 числа останнього місяця кварталу, передування плановому.

У старій редакції періодичність проведення цих перевірок залежала від міри ризику господарської діяльності суб'єкта. При цьому плани повинні були затверджуватися до 25 числі останнього місяця кварталу, передування плановому.

Що стосується позапланових перевірок, то треба відмітити зміна підстав для їх проведення. У новій редакції до таких підстав віднесені:

- письмове звернення про порушення законодавства, стандартів і інших нормативних документів у сфері телекомунікацій;

- перевірка виконання розпоряджень і приписів про усунення порушень;

- виявлення недостовірних даних в обов'язковій звітності, поданій оператором, провайдером телекомунікацій, або непредставлення таких документів;

- перевірка дотримання встановленого в дозволі терміну задіювання номерного ресурсу.

У колишній редакції Порядку, окрім цих підстави також було вказано письмове звернення суб'єкта про проведення перевірки. Проте, в цілому, усі інші підстави відповідають підставам, викладеним в новій редакції. В той же час нова редакція визначає ці підстави лаконічніше.

Зміни торкнулися і термінів проведення перевірок. Новою редакцією встановлено, що термін проведення планової або позапланової перевірки визначається згідно з отриманими ліцензіями, іншим дозвільним документам і залежно від кількості регіонів діяльності суб'єкта. При цьому:

- для суб'єктів, що здійснюють діяльність у більше 50 % регіонів України, термін проведення планової перевірки складає не більше 25 робочих днів, а позапланових - не більше 15 робочих днів;

- для суб'єктів, працюючих в менше 50 % регіонів термін планової перевірки не повинен перевищувати 20 робочих днів, а позаплановою - 10 робочих днів;

- якщо ж суб'єкт здійснює діяльність в одному регіоні, планова перевірка не повинна перевищувати 10 робочих днів, а позапланова - 5 робочих днів.

Раніше терміни проведення перевірок були встановлені, виходячи з вимог Закону "Про основні начала державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Тобто планові перевірки могли тривати не більше 15 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва - не більше 5 робочих днів. Позапланові, відповідно, - не більше 10 і 2 робочих днів.

Зміни торкнулися і низки інших запитань нагляду у сфері телекомунікацій.

Відмітимо, що основними завданнями цього виду держнагляду є, зокрема, здійснення контролю якості; перевірка дотримання ліцензійних умов; контроль за дотриманням стандартів; вимір параметрів телекомунікаційних мереж і інші.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини