Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пінчук ініціює створення єдиного Центрального депозитарію

6 червня 2011, 09:00
985
0
Реклама

Створити єдиний Центральний депозитарій запропонував парламенту законопроектом № 8510-1 народний депутат Андрій Пінчук (ПР).

Центральний депозитарій забезпечуватиме єдину систему депозитарного обліку - вести для хранителів цінних паперів рахунку в ЦБ, здійснювати розрахунки по договорах з цінними паперами і зможе здійснювати кліринг по таких договорах.

Відповідно до проекту Центральний депозитарій буде створений у формі акціонерного товариства. Акціонерами можуть виступати, окрім держави і НБУ, хранителі цінних паперів, фондові біржі і депозитарні установи інших країн.

При цьому створення Центрального депозитарію планується на базі Національного депозитарію.

ЦД може бути створений як шляхом злиття Національного депозитарію з іншим суспільством, що має ліцензію на здійснення депозитарної і розрахунково-клірингової діяльності, приєднання НД до іншого суспільства, приєднання іншого суспільства до НД, так і шляхом отримання Національним депозитарієм у власність цілісного майнового комплексу іншого суспільства або отримання іншим суспільством у власність майнового комплексу НД, а також - шляхом створення нового акціонерного товариства за участю Національного депозитарію у тому числі.

Доля кожного акціонера в статутному фонді Центрального депозитарію, згідно з проектом, не може перевищувати 5% у тому числі, і при опосередкованому володінні. Доля держави не може перевищувати 25% статутного капіталу.

Розмір статутного капітал Центрального депозитарію повинен складати не менше 30 мільйонів гривен.

Проект № 8510-1 є альтернативним законопроекту № 8510 авторства народного депутата Ігоря Прасолова (ПР). Проектом № 8510 пропонувалося існуючий Національний депозитарій зробити центральним депозитарієм цінних паперів в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини